x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Populaţia nu are încredere în sectorul bancar

Populaţia nu are încredere în sectorul bancar

09 Dec 2009   •   00:00

Aproape 70% din populaţie are puţină încredere sau deloc în sistemul bancar, potrivit unui studiu realizat în octombrie de Metro Media Transilvania, citat de preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor Bancare, Eugen Dijmărescu.



28% dintre repondenţi au indicat că nu au "deloc" încredere în bănci, 15% susţin că au foarte puţină încredere, în timp ce 26% din populaţie spune că are "puţină" încredere. Sub 25% dintre cei intervievaţi au declarat că au încredere mare şi foarte mare în bănci. Cu toate acestea, băncile sunt instituţiile în care populaţia are cea mai mare încredere, fiind urmate de societăţile de asigurări, cu 11% ­ multă şi foarte multă încredere, fondurile de pensii ­ 9%, fondurile de investiţii ­ 5% şi bursă ­ 4%.

Studiul mai arată că jumătate din populaţie nu reuşeşte niciodată să economisească, iar 10% nu a încercat până acum să strângă bani. Doar 9% din populaţie susţine că poate economisi uşor (2%) sau relativ uşor (7%). În comparaţie cu anul anterior, 5% economisesc mai mult, în medie cu 183 lei/lună, 44% la fel, iar 37% din persoane economisesc mai puţin, în medie cu 144 lei/lună. Peste două treimi (68%) dintre subiecţii care economisesc preferă moneda naţională, proporţie similară celei din 2008, 16% optează pentru valută, iar 11% nu au preferinţe privind moneda de economisire.

×
Subiecte în articol: economic