x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pregătiri pentru sezonul estival

Pregătiri pentru sezonul estival

de Emilia Sava    |    21 Apr 2008   •   00:00
Pregătiri pentru sezonul estival

LITORAL ● Numărul turiştilor sosiţi la mare creşte anual
Administratorii de pe litoral fac ultimele aranjamente pentru un nou sezon estival. De cîţiva ani adevărata luptă se dă pentru extrasezon, cînd unităţile găzduiesc seminarii, şi nu
distracţii la malul mării.



LITORAL ● Numărul turiştilor sosiţi la mare creşte anual
Administratorii de pe litoral fac ultimele aranjamente pentru un nou sezon estival. De cîţiva ani adevărata luptă se dă pentru extrasezon, cînd unităţile găzduiesc seminarii, şi nu
distracţii la malul mării.


Specialiştii în domeniul turismului estimează pentru anul acesta o creştere a numărului de sosiri turistice pe litoralul românesc în extrasezon, comparativ cu perioada similară a anului trecut. "Avem toate motivele să ne gîndim la o creştere a numărului de turişti între 15 iulie şi 15 august, când este vîrful sezonului. În această perioadă structurile de cazare nu mai fac faţă cererilor. Şi anul trecut a fost plin, şi acum doi ani. Organizăm concursuri şi tot felul de evenimente pentru a-i aduce pe turişti în extrasezon‘‘, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral.


Hotelierii încearcă de cîţiva ani să forţeze începerea sezonului estival înainte de luna mai, iar de această dată au profitat de Summit-ul NATO de la Bucureşti de la începutul lunii aprilie şi au reuşit să atragă aproape 3.000 de turişti. Cei mai mulţi însă continuă ca în perioadele mai răcoroase să se îndrepte spre munte, în defavoarea mării, care are nevoie de temperaturi ridicate pentru a fi vizitată timpuriu. "Unii hotelieri nu au avut încredere probabil în evenimentele organizate în aprilie, dar în zilele următoare au început să lucreze la curăţenie, să pregătească terasele pentru a le deschide mai devreme de 1 mai‘‘, declară Corina Martin. Deşi în mai puţin de două săptămîni sezonul estival va fi deschis, plajele sînt încă pustii şi doar localnicii vin pentru o plimbare pe malul mării.


Oferte timpurii. Prin programul "Litoral pentru toţi‘‘, hotelierii vor să atragă clienţii cu preţuri accesibile. Oferta începe la 4 mai şi se încheie la jumătatea lunii iunie, cînd se dă startul vîrfului de sezon estival. În hoteluri de două pînă la patru stele în staţiunea Mamaia, şase nopţi de cazare vor costa între 159 şi 360 de lei de persoană în funcţie de gradul de confort căutat. În sudul litoralului, tarifele sînt destul de mici, dar din oferte lipseşte micul dejun. La Costineşti, un sejur poate ajunge la 159 de lei la o pensiune, la Vama Veche, şase zile petrecute într-un hotel de o stea vor costa 129 de lei, iar la Saturn şi Jupiter-Cap Aurora, cîteva zile scot din buzunarul turiştilor 189 de lei.


Debut promiţător

Începutul de an pentru turismul de pe litoral dă semne de bun augur, aşa cum arată statisticile. În primele două luni din 2008, numărul turiştilor a fost în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care 13,2% reprezintă o pondere a cetăţenilor străini. Turiştii din ţară se încumetă să vină la sfîrşit de săptămînă dacă timpul este frumos. O perioadă de extrasezon mai puţin avantajată de condiţiile meteorologice de care depinde atît de mult dezvoltarea turismului de la mare.

×
Subiecte în articol: economic