x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preluarea Arpechim Piteşti de către Oltchim înteţeşte scandalul cu PetroCarboChem

Preluarea Arpechim Piteşti de către Oltchim înteţeşte scandalul cu PetroCarboChem

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Aug 2009   •   00:00
Preluarea Arpechim Piteşti de către Oltchim înteţeşte scandalul cu PetroCarboChem

În urmă cu o săptămână, PCC SE, cel mai important acţionar minoritar la Oltchim, a contestat în instanţă, acordarea de garanţii de stat pentru compania vâlceană. Decizia PetroCarboChem (PCC SE) a înfuriat conducerea Oltchim, care socoteşte că respectivul grup de acţionari dezinformează investitorii şi pătează reputaţia societăţii vâlcene.



Astfel,  PCC-SE, un acţionar minoritar ostil al Oltchim, a dat publicităţii anumite declaraţii privind garanţia parţială pe care combinatul o va primi de la Eximbank pentru un credit de 62 milioane euro. Declaraţiile PCC-SE spun că garanţiile de stat constituie ajutor de stat ce trebuie notificat către Comisia Europeană ca ajutor de restructurare. PCC-SE a declarat ca a solicitat instanţelor din România suspendarea emiterii de garanţie de stat.


DIVERGENŢE.
Ce a cerut  PetroCarboCem în instaţă? "PCC SE consideră că în cazul în care măsurile avute în vedere de statul roman în această privinţă nu sunt susţinute prin documentaţia necesară există riscul ca ele să nu fie considerate viabile de către Comisia Europeană, ceea ce ar duce la prelungirea stării actuale de incertitudine. Compania germană susţine că acordarea de garanţii de stat pentru Oltchim (atât Etapa 1 cât şi Etapa 2) constituie ajutor de stat, în pofida declaraţiilor Guvernului român care susţine că aceste garanţii nu pot fi asimilate unui ajutor de stat". Mai precis, compania germană PCC SE a depus joia trecută în instanţă o cerere de suspendare privind implementarea deciziei Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de aprobare a acordării de către banca Eximbank a unei garanţii de stat către Oltchim în valoare de 49,6 milioane de euro, pe baza căreia Oltchim intenţionează să contracteze un credit în valoare de 62 de milioane de euro în vederea achiziţiei de la Petrom a activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim. Simţindu-se calcată pe bătături, conducerea Oltchim marşează pe ideea că partenerul german aruncă pe piaţă declaraţii total nefondate. "Ele constituie o interpretare greşită legal, care nu este susţinută de fapte şi care nu este împărtăşită nici de Oltchim şi nici de către Ministerul Economiei - acţionarul majoritar al OLTCHIM. Comisia Europeană este singura competentă pentru a face consideraţii asupra regulilor de ajutor de stat", se spune într-un comunicat dat publicităţii astăzi de către Oltchim.

Oltchim reafirmă, astfel,  că planul de investiţii propus de conducerea societăţii este în deplină conformitate cu regulile ajutorului de stat şi toate măsurile financiare menţionate în planul de investiţii au fost prezentate în detaliu în ultimele luni la Comisia Europeană. Oltchim implementează măsurile propuse prin programul său de investiţii numai după primirea acordurilor de la departamentele de specialitate ale Comisiei Europene.

 MĂRUL DISCORDIEI.
Ţinta acestui scandal îl constituie posibila preluare de către Oltchim a Arpechim Piteşti. Prin realizarea acestei tranzacţii societatea vâlceană speră să îşi deblocheze activitatea comercială, afectată serios de la ruperea legăturilor comerciale cu mastodontul economic din Piteşti. În viziunea partenerului german al Oltchim, PCC SE, "îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia preluarea  activităţii de petrochimie de la Arpechim, ca şi planul de investiţii aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor din şase august 2009 nu reprezintă o soluţie pentru redresarea Oltchim şi sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice şi de afaceri. De asemenea, PCC SE arată că preluarea petrochimiei de la Arpechim nu reprezintă o investiţie viabilă şi ar putea duce la agravarea situaţiei financiare a Oltchim şi riscă să aducă în stare de faliment compania". Aceste remarci, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, le consideră făcute în completă ignoranţa faţă de discuţiile intense şi constructive pe care Oltchim le-a avut de-a lungul ultimelor luni cu Comisia Europeană: "Distribuind astfel de interpretări eronate ale faptelor, PCC-SE dezinformează investitorii şi pătează reputaţia Oltchim printre partenerii săi de afaceri. Această conduită este total inacceptabilă şi iresponsabilă, cu atât mai mult cu cât aceasta vine din partea unui acţionar al Oltchim".

×