x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premieră mondială: Mărfurile false, la radiografie

Premieră mondială: Mărfurile false, la radiografie

de Daniela Ivan    |    02 Oct 2008   •   00:00

Primul scaner robotizat cu raze gama din lume pentru containere şi camioane funcţionează de ieri la vama Albiţa. Este o premieră mondială, realizată de către un producător român.

Scanerul robotizat radiografiază în câteva zeci de secunde conţinutul unui camion şi oricât de inventivi ar fi contrabandiştii mărfurile furate sau false nu au cum să scape robotului cu raze gama. “Scanerul permite descoperirea unor metode de contrabandă imposibil de depistat prin metodele clasice, reducând timpul de control de la câteva ore, la doar câteva zeci de secunde generând un factor de descurajare a contrabandei foarte ridicat”, a declarat Mircea Tudor, preşedintele firmei MBTelecom, care a conceput această premieră mondială râvnită de multe ţări. Aparatura a fost realizată în cadrul unui proiect PHARE finanţat de către Uniunea Europeană împreună cu Ministerul de Finanţe, proiect prin care cinci birouri vamale vor fi dotate cu asemenea aparate ultraperformante.

 

Performanţe

Echipamentul reduce numărul controlorilor vamali şi evită total riscurile de expunere profesională la radiaţii ionizate deoarece radiografierea camioanelor se face dintr-un centru de comandă aflat la o distanţă de circa 50 de metri.  Scanerul românesc este subiectul unui brevet de invenţie internaţional şi se caracterizează prin câteva superlative absolute, comparativ cu ceea ce se produce în prezent în lume, a precizat Mircea Tudor. Concret, echipamentul românesc are cel mai înalt grad de automatizare, cea mai sigură protecţie radiologică, cea mai modernă interfaţă om – maşină, cel mai înalt grad de asistare IT fiind dotat chiar şi cu o cutie neagră de tipul celei folosite în aviaţie.

×
Subiecte în articol: economic