x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premierul Cîțu a rezolvat problema exportului de ovine și caprine – prin eliminare

Premierul Cîțu a rezolvat problema exportului de ovine și caprine – prin eliminare

de Diana Scarlat    |    04 Aug 2021   •   07:20
Premierul Cîțu a rezolvat problema exportului de ovine și caprine – prin eliminare

România poate fi eliminată, în sfârșit, din topul mondial al exportatorilor de ovine și caprine, după ce premierul Florin Cîțu a intervenit personal, luni, în stoparea transportului de animale vii. Motivația ar fi că este caniculă și animalele suferă. Ceea ce nu a reușit să facă niciun competitor din exterior și nu a vrut să voteze Parlamentul României a rezolvat imediat premierul, printr-o decizie simplă, pe care a și anunțat-o ca fiind o mare victorie. România ocupă locul al III-lea în Uniunea Europeană în topul crescătorilor de ovine și caprine, dar se și plasează pe primul loc în lume la exportul acestor animale vii, în valoare de circa 180 de milioane de euro anual. Țările arabe reprezintă principala piață de desfacere, dar nu cumpără decât animale vii, astfel încât oprirea transporturilor acestor animale va opri și exporturile, dar va duce și la schimbarea contractelor.

 

 

 

Oprirea transportului de animale vii, pe timp de caniculă (deocamdată) pare o acțiune plină de empatie pentru bietele suflete care suferă din cauza căldurii. Empatia se oprește aici, pentru că în urma acestei acțiuni ar putea fi foarte multă suferință în rândul oamenilor care nu vor mai avea ce mânca, fie din lipsă de bani, fie pentru că distrugerea acestor afaceri atrage după sine căderea unui întreg sector economic. Iar acest sector asigură hrana populației. Prezentarea acestei fapte de vitejie a premierului Cîțu, de către el însuși, pe pagina oficială de Facebook, a fost primită însă cu aplauze din partea majorității. Pentru că a motivat prin grija față de animale, fără să explice care vor fi consecințele pe termen scurt, mediu și lung, în plan economic. „Am cerut ANSVSA, poliției și ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul. Pentru că aud că unii nu respectă această măsură, pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie. Românii trebuie să știe că nimeni nu e mai presus de lege, iar, în mandatul meu, mă voi asigura că se și respectă acest principiu fundamental. Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Așa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislația în domeniu. #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris premierul, pe pagina lui de Facebook, într-un mesaj sponsorizat, care apare automat în căutările tuturor utilizatorilor, dar nemarcat ca fiind sponsorizat.

 

Parlamentul, ca instrument guvernamental

 

Premierul afirmă, încă o dată, că „Parlamentul nu și-a făcut treaba”, ca și cum Parlamentul nu ar fi instituția cea mai importantă a unui stat democratic – Legislativul –, ci executantul unor ordine venite de la Executiv. Nu este prima oară când de la vârful actualei coaliții de guvernare sunt emise asemenea declarații oficiale care sunt perfect opozabile conceptului de stat de drept. În plus, este interesant de urmărit, în timp, modul în care se ascunde adevărul în legătură cu toate consecințele unor asemenea intervenții din partea Guvernului. Perioada de caniculă ar putea dura suficient de mult încât să se ajungă la rezilierea contractelor dintre exportatorii români și țările arabe, ceea ce ar scoate România din topul acestei piețe internaționale și ar provoca pierderi enorme, pe termen foarte lung. S-a mai vehiculat ideea că sunt exportate animale vii pentru că nu există suficiente abatoare în România și de aceea nu pot fi tăiate animalele, pentru a se vinde carcase. Este foarte adevărat că nu avem suficiente abatoare, dar această realitate nu are nicio legătură cu exportul oilor către principalele piețe de desfacere, tocmai pentru că acei cumpărători nu vor accepta niciodată altceva în afară de animale vii. România a câștigat poziția actuală în topul internațional și privilegiul de a fi considerată principalul furnizor.

 

În România se cresc peste 12 milioane de oi și capre, din care peste 30% merg la export, cele mai multe ca animale vii, mai ales către țările arabe și Israel – unde tradiția impune sacrificarea animalelor într-un anumit fel. Scoaterea României de pe această piață înseamnă un beneficiu enorm adus principalilor competitori de pe piața internațională.

 

 

În actualul context al luptei pentru ecologie și protecția animalelor, simplul fapt că au existat accidente care au afectat animalele transportate pe cale maritimă, în ultimii cinci ani, este suficient pentru a convinge europarlamentarii să impună interzicerea exportului de animale vii. Totuși, nici europarlamentarii, nici parlamentarii români nu au ajuns să voteze o lege pentru interzicerea acestor exporturi. Prin interzicerea internă a transportului însă, poate fi rezolvată problema, în cazul țării noastre, pe termen scurt, mediu și lung, dacă se ajunge la pierderea contractelor cu țările arabe și cu Israel. 

 

 

Jocul de-a v-ați ascunselea cu porcii din gospodării

 

O altă problemă a crescătorilor de animale este prezența porcilor în gospodării. Deși creșterea porcilor este o tradiție pentru poporul român și ar trebui să fie protejată printr-o lege specială, pentru conservarea identității naționale – fiind și o problemă culturală, nu doar una legată de agricultură și alimentație – s-a ajuns deja la o serie de restricții impuse prin directive europene și prin legi naționale. În ciuda faptului că s-a discutat intens, în ultimii ani, despre eliminarea creșterii porcilor în gospodăriile românilor, iar Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat campanii în acest sens, aceeași autoritate a statului a venit, săptămâna trecută, cu o campanie de dezmințire a ceea ce declară acum că ar fi fost „zvonuri” despre eliminarea porcilor din gospodării.

 

Săptămâna trecută, Jurnalul avertiza în legătură cu un proiect de ordonanță de urgență care ar urma să treacă în istorie porcul din gospodăriile românilor, mai ales prin interzicerea înmulțirii suinelor. Chiar de a doua zi, autoritatea care se ocupă direct cu aplicarea acestor noi reglementări a dezmințit informația, lansând titlul „ANSVSA NU interzice creșterea porcilor în gospodărie”. „Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate. În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție”, explică autoritatea, pe blogul site-ului său oficial.

 

Doar „măsuri de biosecuritate”

 

ANSVSA mai anunță că intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducerea în gospodăriile populației. „Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România”, mai explică instituția, precizând că responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

 

Deși ANSVSA insistă să acuze mass-media de dezinformare, proiectul de OUG există, la fel ca și dezbaterile din Comisia Europeană, din ultimii ani. Autoritățile statului ar trebui să facă diferența între informațiile pe surse pe care le oferă presa și acțiunile de dezinformare, care se referă la cu totul altceva.

×