x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pretenţiile OMV: 511 milioane de euro de la stat

Pretenţiile OMV: 511 milioane de euro de la stat

de Jurnalul National    |    25 Mar 2008   •   00:00
Pretenţiile OMV: 511 milioane de euro de la stat
Sursa foto: Jurnalul foto/

Petrom vrea ca statul român să plătească 1,707 miliarde de lei, circa 511 milioane de euro, pentru chel­tuie­lile de mediu realizate în vede­rea dezafec­tă­rii sondelor şi protejării mediului.

Petrom vrea ca statul român să plătească 1,707 miliarde de lei, circa 511 milioane de euro, pentru chel­tuie­lile de mediu realizate în vede­rea dezafec­tă­rii sondelor şi protejării mediului. Suma reprezintă aproape trei sferturi din cât a plătit OMV pentru 33% din acţiunile Petrom  sau o treime din valoarea totală a privatizării. Statul român s-a angajat să despăgubească Petrom cu contrava­loa­rea acestor sume, potri­vit Legii 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, pentru poluarea istorică din perioada 2005-2019. Suma cerută de companie în urma reevaluării experţilor Petrom este cu 463 de mi­lioane de lei (140 milioane de euro) mai mare faţă de suma rezultată la începutul anului trecut. “Conform contractului de privatizare, societatea are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea privatizării”, se precizează în raportul Petrom ce va fi prezentat acţionarilor în luna aprilie.

 

DESPĂGUBIRI. Potrivit articolului 18 din Legea privatizării Petrom, “vânzătorul este autorizat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării, să despăgubească în tota­li­tate societatea, pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzuţi în angajamentul de despăgubire privind mediul”. De asemenea, la punctul doi al aceluiaşi articol se precizează că statul român “este autorizat ca, pe o perioadă de 30 de ani de la data finalizării, să des­pă­gu­bească în tota­litate societatea pentru orice pretenţii în legătură cu aban­donarea şi scoaterea din func­ţiu­ne a sondelor abandonate oprite, înc­hise sau care aşteaptă să fie abandonate la data finalizării, în conformi­tate cu termenii şi condiţiile pre­văzute în angajamentul de despăgubire privind mediul”. Dacă so­cietatea condusă de Wolfgang Ruttenstorfer (foto) a reevaluat aceste cheltuieli la 511 milioane de euro, tot legea de privatizare spune la articolul 20 că, din veniturile virate de OMV, Ministerul Finanţelor a fost obligat să reţină echivalentul în lei a 50 de mi­lioane de euro într-un cont distinct pentru cheltuielile legate de mediu. În cazul în care pe perioada de 15 ani de la data privatizării, adică 2004, această sumă se cheltuieşte.

×
Subiecte în articol: economic petrom