x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul gigacaloriei EXPLODEAZĂ. Scumpiri exagerate ale agentului termic

Prețul gigacaloriei EXPLODEAZĂ. Scumpiri exagerate ale agentului termic

28 Oct 2021   •   16:04
Prețul gigacaloriei EXPLODEAZĂ. Scumpiri exagerate ale agentului termic

ANRE a aprobat creșterea prețului gigacaloriei la toate CET-urile. Cele mai mari scumpiri sunt la Arad, Oradea și Bârlad.  La polul opus de află Craiova și Govora. Decizia ANRE vine în contextul în care se prerconizează că prețurile pe piața de energie vor scădea cu circa 60% în perioada următoare. 

Este vorba despre prețul la care centralele livrează agentului termic, înainte de tarifele de transport și distribuție. Subvențiile acordate de autorități privesc prețul final. 

Agentul termic livrat de CET Arad se scumpește cu 95%, ajungând de la 163 lei la 318 lei pe gigacalorie. Termoficare Oradea a majorat costul cu 95%,  de la 160 lei la 313 lei, iar Rulmenţi Bârlad l-a crescut cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. 

Pe de altă parte, la  CET Craiova avansul este de 21%, iar la CET Govora cu 22%.

În Capitală majorarea gigacaloriei este de 86,58% la Elcen, de la 176,55 lei la 329,41 lei. 

"Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021.

Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprob゠de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii", transmite ANRE.

Și certificatele de dioxid de carbon s-au scumpit cu 45%. 

 

×
Subiecte în articol: gigacalorie gaze energie electrică