x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţuri în creştere

Preţuri în creştere

05 Mai 2010   •   00:00

Industria românească este a şasea din Uniunea Europeană după scumpirea preţurilor, realizată în luna martie faţă de aceeaşi lună a anului 2009.



Preţurile au crescut în România cu 4,5%, în urma avansului înregistrat de Grecia (7,9%), Marea Britanie (5,6%), Danemarca şi Finlanda (5,5% fiecare) şi Belgia (5%). La polul opus se situează Letonia (-7,8%), Slovacia (-6,1%) şi Germania (-1,7%). Preţurile producţiei industriale au crescut în martie, în Uniunea Europeană, cu 1,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce în zona euro indicatorul a urcat cu 0,9%.

În martie faţă de februarie, preţurile producţiei industriale au crescut în UE cu 0,7%, respectiv cu 0,6% în zona euro. Creşterea lunară de 0,7% plasează România pe locul al şaptelea între statele membre, pe aceeaşi treaptă cu Germania şi Franţa.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Marea Britanie (1,7%), Bulgaria şi Grecia (1,3% fiecare) şi Belgia şi Lituania (1,1% fiecare), în timp ce Suedia (-1,7%), Danemarca (-1,2%), Estonia (-0,4%) şi Irlanda (-0,3%) sunt singurele state membre cu scăderi ale preţurilor producţiei industriale în martie faţă de februarie.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat în mai multe rânduri că sectorul energetic românesc este cel pe baza căruia s-a relansat producţia industrială în România.

×
Subiecte în articol: economic