x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni optimiste pe piața bancară din Europa. Ce se întâmplă cu marile instituții financiare după problemele Credit Suisse

Previziuni optimiste pe piața bancară din Europa. Ce se întâmplă cu marile instituții financiare după problemele Credit Suisse

de Redacția Jurnalul    |    22 Mar 2023   •   17:15
Previziuni optimiste pe piața bancară din Europa. Ce se întâmplă cu marile instituții financiare după problemele Credit Suisse

Marile bănci europene nu vor fi afectate de problemele de la Credit Suisse, arată un raport al agenției de evaluare financiară Moody's, citată de Bloomberg.

Cele 12 bănci mari europene "nu arată slăbiciunile din profilul de credit care au condus la pierderea încrederii investitorilor şi deponenţilor" în Credit Suisse, și care s-au acutizat în ultimii doi ani. 

Cotațiile bursiere ale băncilor europene au fluctuat puternic în ultima perioadă ca urmare a problemelor de la instituția financiară elvețiană și a colapsului unor bănci regionale din SUA.

Însă băncile europene și-au îmbunătățit, în ultimii ani, procedurile de management al riscului și și-au restructurat afacerile, astfel încât Moody's consideră că sunt mai stabile decât cele de peste ocean.

Băncile europene pun accent pe asigurarea depozitelor de retail și a ponderii mai reduse a lichidităților.

"Aceasta va ajuta marile bănci europene să îşi protejeze mai bine bazele de finanţare în perioade de stres şi tensiuni pe pieţele de capital, ceea ce va susţine stabilitatea bilanţurilor contabile ale acestor bănci", arată Moody's.

×
Subiecte în articol: moody bănci europa credit suisse