x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizarea caselor de sănătate poate fi un eşec

Privatizarea caselor de sănătate poate fi un eşec

de Magda Marincovici    |    01 Feb 2012   •   21:00
Privatizarea caselor de sănătate poate fi un eşec

FMI are dubii in privinta privatizarii caselor de sanatate, deoarece acest model nu a avut succes in tarile unde a fost aplicat, a anuntat ministrul Laszlo Borbely (foto centru), vicepre­se­dinte al UDMR, dupa intalnirea cu re­prezentantii FMI. Noua lege a sa­na­tatii a fost unul dintre subiectele a­bor­date la intalnirea liderilor si mi­nistrilor UDMR cu reprezentantii FMI, ce avut loc ieri la Guvern. Mi­nistrul Borbely sustine ca UDMR este de acord ca proiectul legii sanatatii sa fie discutat 'cu asociatiile profesio­nale, cu toti cei care sunt implicati'. Dar a tinut sa precizeze ca, intr-un an electoral cum este 2012, nu este oportuna introducerea unor 'probleme sensibile', care ar putea compromite reforma in domeniul sanitar.

Printre problemele sensibile in ansamblul legii sanatatii se numara privatizarea caselor de sanatate. 'De exemplu, privatizarea caselor de sanatate, unde si FMI si-a exprimat unele dubii, pentru ca au fost tari care le-au aplicat si nu au fost foarte de succes', a spus vicepresedintele UDMR. In acest sens, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Jurnalul National ca: 'Lumea nu este multumita de serviciile me­dicale, dar totusi nu poti sa incepi cu introducerea asigurarilor private de sanatate fara a spune cum vor fi controlate si cum vei face in asa fel incat din banul public sa nu se faca profit privat. Nu asta asteapta oamenii. Ei asteapta servicii medicale performante, sa modernizam spitalele, dar nu dand in zona privata, si dupa un timp sa ne trezim ca trebuie sa o luam inapoi cu toate pierderile, asa cum s-a intamplat in Ungaria'.

De altfel, in urma cu doua sap­tamani, presedintele UDMR sublinia ca legea sanatatii nu este 'prioritatea numarul unu in Romania in acest an'. Declaratia liderului UDMR se opune celei exprimate de premierul Boc, care avertiza, recent, ca noua le­­ge a sanatatii va fi aplicata incepand cu acest an. Noua lege a sanatatii a fost discutata si marti, la Ministerul Sa­­na­tatii, la intalnirea sefului de­le­ga­tiei FMI, Jeffrey Franks, cu minis­trul La­dislau Ritli si cu presedintele CNAS, Lucian Duta. S-a discutat despre pachetul de baza de servicii medicale si introducerea co­platii. La finalul intalnirii, presedintele CNAS a declarat ca este necesa­ra o noua lege a sanatatii pentru a se evi­ta blocarea sistemului medical in ur­matorii doi-trei ani.

×
Subiecte în articol: economia