x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Produse veterinare - ANSVSA scumpeste medicamentele

Produse veterinare - ANSVSA scumpeste medicamentele

de Florina Zainescu    |    24 Feb 2007   •   00:00
Produse veterinare - ANSVSA scumpeste medicamentele

Asociatia Nationala a Fabricantilor de Produse Veterinare din Romania (ANFPV) acuza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA) ca face abuz de functia sa de control, pune taxe abuzive si incearca sa manipuleze piata.

Potrivit unui ordin dat de Marian Avram (foto), presedintele ANSVSA, producatorii autohtoni de medicamente de uz veterinar sunt obligati ca pentru fiecare serie de produse fabricate pe care vrea sa o livreze pe piata sa obtina doua certificate de calitate: unul dat de propriul laborator si un al doilea eliberat de un laborator de stat. Ambele pe cheltuiala producatorilor. Asta in timp ce regulile europene cer ca produsele sa fie insotite doar de certificatul de calitate eliberat de producator, a declarat Sorin Stanescu, presedintele ANFPV.

EFECTE. "Pretul testelor din laboratoarele de stat difera in functie de produs, insa nu e nimic mai ieftin de 500 de euro. Daca eu am cate 15 produse in fabricatie pe zi, verificarea din laboratorul de stat ma costa cateva zeci de mii de euro lunar", a spus Stanescu. Acest control suplimentar obligatoriu duce la majorarea preturilor medicamentelor de uz veterinar cu cateva procente, lovind astfel si in detinatorii de animale. Si afecteaza si increderea cumparatorului in medicamentele romanesti. Cel mai grav insa este ca aceste prevederi pot fi folosite de Autoritate pentru a controla piata de profil. "Laboratoarelor de stat nu li s-a impus un termen de eliberare a certificatelor. Astfel, te pot face sa pierzi licitatii sau clienti, pentru ca, in functie de volumul lor de activitate si de simpatii, pot trece si trei luni pana sa-ti dea hartia respectiva", a declarat Stanescu.

×
Subiecte în articol: economic