x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul de convergenţă, avizat pentru Comisia Europeană

Programul de convergenţă, avizat pentru Comisia Europeană

23 Mar 2010   •   00:00

Guvernul a avizat în această seară programul de convergenţă, document care urmează să fie înaintat Comisiei Europene.

Programul de Convergenţă include un set de măsuri de politică economică pentru corectarea deficitului bugetar, precum şi pentru eliminarea carenţelor structurale care afectează competitivitatea economiei şi progresul în domeniul convergenţei reale.

Comisia a anunţat că va analiza pe 24 martie programele de convergenţă şi stabilitate depuse de zece state membre, printre care şi România.

Celelalte state ale căror programe de convergenţă vor fi analizate de Comisie sunt Slovenia, Luxembourg, Malta, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia şi Polonia.

Pe baza evaluării, care va fi urmată de o revizuire de către Comitetul Economic şi Financiar, CE se adresează Consiliului UE, care examinează şi formulează o opinie referitoare la programul fiecărei ţări. Opinia Consiliului pote sugera anumite acţiuni care să fie întreprinse de o anumită ţară.

În baza componentei de prevenţie a Pactului de creştere şi Stabilitate al UE, ţările din zona euro formulează anual programe de stabilitate. Celelalte state membre UE, care nu sunt în zona euro, prezintă programe de convergenţă. Scopul este de a asigura o disciplină bugetară serioasă prin supravegherea şi coordonarea politicilor bugetare în zona euro şi în UE.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de Guvern.

×
Subiecte în articol: economic