x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiectarea avionului silenţios al anului 2020

Proiectarea avionului silenţios al anului 2020

de Aniela Nine    |    01 Oct 2009   •   00:00
Proiectarea avionului silenţios al anului 2020
Sursa foto: Jurnalul foto/

Liderii europeni din domeniul cercetării, proiectării şi construcţiei de avioane, reuniţi în formula cunoscută ca X3-Noise, s-au întâlnit zilele acestea la Bucureşti pentru a discuta despre modalităţile de atingere a acestui deziderat. Până în 2020, nivelul zgomotului produs de avioanele de transport trebuie să fie redus la jumătate.



Evenimentul are loc la invitaţia Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare-COMOTI, parte de câţiva ani a proiectului X3 Noise. "Scopul organizatoric propus este să genereze diverse proiecte de cercetare finanţate de UE, menite a atinge scopurile propuse: reducerea zgomotului, dar şi a emisiilor de gaze la viitoarele avioane", a explicat ieri Valentin Silivestru (foto), preşedinte director general al COMOTI, la finalul dezbaterilor în care au fost prezentate cele mai noi realizări ştiinţifice în domeniul reducerii zgomotului.

CERCETARE
Conceptul de zgomot, spune Silivestru, include atât zgomotul produs de avion - zgomotul motoarelor şi al fuselajului, care este principala preocupare a X3 Noise -, cât şi zgomotul produs pe teritoriul unui aeroport. El a explicat că deja există programe finalizate, finanţate tot din fonduri UE, ale căror rezultate vor fi folosite pentru proiectarea următoarei generaţii de avioane cât mai silenţioase. Faptul că cercetarea românească este inclusă în această mobilizare europeană este văzut de Silivestru ca o mare şansă care ar putea duce şi la implicarea industriei româneşti constructoare de avioane în marile proiecte europene de profil.

PROIECT COMUN
Avantajul X3 Noise este că reuneşte atât reprezentanţi din cercetare, cei care vin cu soluţiile de reducere a zgomotului, cât şi reprezentanţi ai industriei constructoare, care trebuie să accepte şi să implementeze aceste soluţii.

Programul X3 NOISE este finanţat din fonduri europene şi reuneşte 32 de entităţi cu nume prestigioase, precum Snecma (FR, coordonatorul proiectului), Airbus Central Entity (FR), Rolls-Royce (UK), NLR (NL), Free Field Technologies (BE), Manchester Metropolitan University (UK), DLR (DE), Alenia (IT), EADS CR (DE), ONERA (FR). (A. Nine)

×
Subiecte în articol: economic