x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rablele ieftinesc fierul vechi

Rablele ieftinesc fierul vechi

20 Mai 2005   •   00:00

Programul de subventionare a celor care isi recicleaza masinile vechi a avut un efect-surpriza pe piata reciclarii. Pretul fierului vechi a scazut cu pana la 75%.



  • de ELENA STAN

  • AGLOMERATIE. Centrele de reciclare au fost luate cu asalt de cei care-si doresc masini noi
    Persoanele fizice beneficiare ale Programului de Innoire a Parcului National Auto stiu ca vor primi contravaloarea fierului vechi in momentul predarii rablei.

    Ceea ce ei nu stiu este ca pretul fierului vechi a scazut de aproape o luna, moment ce coincide cu demararea programului, de la 4.000 de lei pe kilogram la 1.100 de lei pe kilogram. Ca urmare a acestei scaderi, persoanele fizice primesc 700.000-1.000.000 de lei pentru masina preluata de REMAT. Pretul variaza in functie de societatea de dezmembrat si de greutatea masinii.

    REMAT. Pentru cele 15.000 de autoturisme care vor fi casate prin program, agentii reciclatori plateau beneficiarilor, la pretul fierului vechi de acum o luna - 4.000 de lei pe kilogram, 60 miliarde de lei. In prezent, acestia platesc numai 16,5 miliarde de lei. Agentii economici vand mai departe fierul vechi cu 3.500-4.500 de lei pe kilogram. "Aceasta scadere de pret a fost determinata de micsorarea tarifului de pe piata mondiala a fierului vechi", a declarat Corneliu Porumb, director general al REMAT Bucuresti Sud. Societatea a primit cate 150-200 de masini pe zi, astfel incat s-a ajuns la 3.200 de autoturisme. "Deocamdata suntem in faza de primire si de depozitare, iar peste circa 10 zile incepem dezmembrarea. La noi in tara se recicleaza 90% din materialele puse pe masina. Noi avem contracte incheiate cu intreprinderi din industria siderurgica de la noi din tara, care cumpara materialele reciclate", a explicat Ciprian Porumb, functionar REMAT.

    CONCURENTA. In timp ce la REMAT Bucuresti Sud kilogramul de fier vechi este de 1.100 de lei, la REMAT Bucuresti Nord acesta este platit cu 2.000 de lei. "Pretul variaza in functie de calitatea fierului. Noi oferim si 3.000-3.500 de lei pentru un kilogram de fier vechi, insa nu pentru cel care vine prin Programul de Innoire a Parcului Auto", a spus Rocsin Valentina, director general al societatii REMAT Bucuresti Nord. Pentru masinile radiate dam cel mult 1.500.000 de lei, iar pana in prezent am primit 360 de masini.

    PRODUCATORI
    "Cresterea inregistrata la vanzarea de autoturisme noi din primul trimestru al anului a fost determinata si de demararea Programului de Innoire a Parcului Auto", a explicat Silviu Sepciu, director al Directiei Comunicare de la DACIA. In primul trimestru al anului au fost vandute 56.354 de autoturisme, din care 39.300 autoturisme Dacia, 9.000 de masini marca Daewoo, iar restul marci din import, conform datelor de pe site-ul Asociatiei de Producatori si Importatori Auto (APIA). Conform datelor furnizate de producatori, Dacia a epuizat numarul de unitati cu care a participat la program, Daewoo a emis 250 de note de acceptare, Suzuki - 7 note de acceptare, Opel - 10 etc.
    ×
    Subiecte în articol: economic vechi remat