x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafo, de doi bani speranta

Rafo, de doi bani speranta

05 Ian 2005   •   00:00

Actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, in luna noiembrie, ca, daca Alianta PNL-PD va castiga alegerile, una dintre primele masuri va fi anularea ordonantei privind datoriile Rafo Onesti, considerand ca actul normativ pune in pericol integrarea Romaniei in UE prin faptul ca "legalizeaza un furt". Ulterior, Traian Basescu a precizat, la Bacau, ca societatea nu va fi insa inchisa.

CATALIN BUDESCU

DECIZIE. Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, considera ca suspendarea pentru 90 de zile a "ordonantei Rafo" reprezinta un semnal pentru rau-platnicii la bugetul de stat
La jumatatea lunii noiembrie, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la societatile Rafo si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora. Potrivit presedintelui AVAS, Mircea Ursache, valoarea totala a creantelor preluate este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom Onesti si 7.000 miliarde de lei ale rafinariei moldovene. Fostul premier Adrian Nastase a explicat, la acea data, ca decizia Guvernului privind datoriile bugetare acumulate de societatile Rafo si Carom s-ar fi bazat pe principiul ca pentru cele doua unitati trebuie stabilit acelasi regim ca si cel aplicat, anterior, in cazul Petromidia si SNP Petrom.

SCHIMBARE. Actualul Executivul a decis, insa, suspendarea pentru o perioada de 90 de zile a ordonantei de urgenta privind preluarea de catre AVAS a creantelor fiscale asupra societatilor Rafo si Carom Onesti. Executivul a luat aceasta decizie pentru a reevalua impactul pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate. Totodata, prin aprobarea programului de guvernare pe perioada 2005-2008 au aparut unele neconcordante intre angajamentele asumate prin acestea si unele reglementari aprobate anterior, ceea ce conduce la necesitatea corelarii lor cu noile cerinte. Pozitia actionarului majoritar al rafinariei, compania din Marea Britanie, Balkan Petroleum, difuzata de Mediafax, da dreptate Executivului sperand ca suspendarea actului normativ va duce la sfarsit la o solutie viabila pentru salvarea rafinariei. "Conducerea Balkan Petroleum Londra, actionar majoritar al rafinariei din Onesti, considera masura adoptata de noul Guvern drept inteleapta, imbucurator fiind faptul ca se dovedeste ca Rafo este o prioritate absoluta".

DATORIA. La ora actuala in urma unei hotarari a Tribunalului Bacau, la Rafo Onesti a fost demarata procedura de reorganizare judiciara pentru recuperarea de catre statul roman a unor datorii de 7.673 miliarde de lei (circa 204 milioane de euro). Rafinaria a fost privatizata in 2001, cand 60% din pachetul de actiuni a fost cumparat de firma Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov si Canyon Servicos din Portugalia. In luna octombrie a anului trecut, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo, prin preluarea de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. Rafo Onesti a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de circa 491 milioane de euro, dar si o pierdere de aproape 160 de milioane euro. La acestea se adauga si cele 204 milioane de euro, cu dobanzile si penalitatile aferente, neachitate inca statului roman.

FARA INFLUENTA. Decizia Executivului de a suspenda aplicarea ordonantei fostului guvern nu are nici o influenta asupra planului de reorganizare a rafinariei. Aprobarea planului in Adunarea Generala a Creditorilor a fost deja confirmata de instanta si hotararea noului guvern nu ar duce decat la o intarziere a aplicarii lui, conform opiniei lui Florin Dragomir, administratorul judiciar de la Rafo. Astfel spus, o hotarare judecatoreasca, o data luata, nu poate fi in nici un caz inlaturata printr-o ordonanta de urgenta. Mai mult, aceasta nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

TENDER IESE DIN CAUZA
Ovidiu Tender (foto) a fost intens mediatizat in legatura cu evolutia din ultimii ani a complexului industrial RAFO - CAROM. "Dupa ce am contribuit la reluarea fluxului financiar pentru sustinerea productiei in rafinarie, printr-o succesiune de cesiuni si preluari de creante, m-am angajat si in privatizarea CAROM", spune Ovidiu Tender. "Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 30 din 1 mai 2003, data de la care accizele la produsele petroliere se varsa direct la Trezorerie, nu au mai fost acumulate restante catre buget. In momentul de fata nu mai detin nici o actiune in cele doua firme, iar pozitia de datornic in care sunt prezentat nu are nici un suport in starea de fapt", adauga omul de afaceri. In privinta raspunderii acumularii datoriilor, el se arata increzator in ancheta Parchetului, care ar urma sa descalceasca istoria complicata a deciziilor luate de administratori. "Intr-o afacere proasta pierde actionarul, dar raspunderea pentru gestiune o au administratorii si directorii executivi", spune Tender.

CERERE
SNP Petrom a aruncat o "bomba" in curtea rafinariei Rafo prin contestatia pe care a depus-o la dosarul de reorganizare judiciara a rafinariei moldovene. Prin acest document, SNP Petrom, unul dintre principalii creditori ai Rafo, sustine, ca actionarii Rafo si-au majorat artificial creantele pe care le au de recuperat de la rafinarie pentru a putea controla votul asupra planului de reorganizare propus de ei. SNP Petrom contesta trecerea in tabloul creditorilor a firmelor Faber Invest & Trade, cu o datorie de peste 5.000 de miliarde de lei, si a VGB Oil, cu 1.500 de miliarde de lei, firme controlate de fratii Octavian si Marian Iancu care sunt de altfel si principalii actionari de la Rafo prin Balkan Petroleum. Alaturi de firmele fratilor Iancu mai sunt contestate si cele ale lui Ovidiu Tender: Tender SA, Prospectiuni si Atlas Gip, care pretind de la Rafo aproape 700 miliarde de lei.

CAZ LA PNA
Parchetul National Anticoruptie sustine ca cerceteaza in prezent activitatea financiar-fiscala a nu mai putin de 400 de societati comerciale, care au avut afaceri cu produse petroliere de la Rafo Onesti, Darmanesti si Carom. La inceputul lunii mai 2004, procurorul general al Parchetului Anticoruptie, Ioan Amarie, declara ca institutia pe care o conduce ancheteaza megaescrocherii cu produse petroliere derulate in jurul Carom din Onesti. Potrivit lui Amarie, pagubele aduse bugetului de stat prin afacerile ilegale cu petrol erau evaluate la peste 20.000 de miliarde de lei. O parte din dosarul Carom vizeaza si rafinaria Rafo si afacerile ei ilegale cu produse petroliere. Anchetatorii au stabilit ca existau zeci de locuri clandestine unde erau procesate produse petroliere, vandute apoi printr-o morisca de firme-capusa, fara sa plateasca vreun leu la bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: economic miliarde rafo onesti rafinariei carom