x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rata bancara vs chirie

Rata bancara vs chirie

de IncomeMagazine    |    28 Sep 2012   •   05:01
Rata bancara vs chirie

Aceasta problema a finantarii locuirii – rata bancara versus chirie - tinde sa devina la fel de nerezolvabila ca si dilema privind intaietatea oului sau a gainii. In discutia dintre adeptii inchirierilor si cei ai cumpararii, fiecare tabara aduce in sprijinul sau ratiuni de ordin economic sau psihologic. Totusi, in esenta, dincolo de calculele reci, decizia de cumparare a unei case este una emotionala, dictata in mai mare masura de traditia istorica decat de argumentul costului comparativ.
Acum, cand nivelul chiriilor este acelasi fata de rata unui credit ipotecar sau chiar mai mare (daca o comparam cu un credit Prima casa), asertiunea «de ce sa platesc chirie cuiva cand ratele bancare ma pot face fericitul proprietar al locuintei?» a devenit din nou foarte populara. Aproape jumatate sau chiar mai mult din populatia tarilor occidentale, inclusiv oameni instariti, prefera sa locuiasca in case inchiriate. In Romania, desi avantajele materiale si psihologice sunt mai numeroase in cazul locuintei cu chirie , oamenii prefera sa cumpere. In prezent, procentul romanilor care locuiesc in case proprietate privata este de circa 90-95%, cu tendinte de accentuare de la an la an. Iata cativa factori care ar trebui luati in calcul atunci cand va hotarati sa schimbati locuinta inchirata pe una proprietate personala sau invers.
Rata bancara
AVANTAJE
- pentru apartamentele eligibile programului Prima casa, cu rare exceptii, nivelul ratei este egal sau mai mic fata de chiria platibila pentru o locuinta similara;

Citeste mai mult despre avantajele si dezavantajele ratei vs chirie

Citeste si

TEST CUMPERI SAU INCHIRIEZI?

Metroul de suprafata, ingropat in trasee subterane

Rusii cumpara Grecia bucata cu bucata

"Bill Gates al Coreii de Sud", o poveste de succes

Otrava de pe rafturile cu produse pentru copii
Ce-si uita lumea prin camerele de hotel

Topul celor mai bogate tari

Famiglia Goldman Sachs. Reteaua care influenteaza finantele mondiale

×
Subiecte în articol: chirie rata bancara