x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RBS, Lloyds şi Barclays ţipă după ajutor

RBS, Lloyds şi Barclays ţipă după ajutor

07 Oct 2008   •   00:00

Băncile britanice Lloyds TSB şi Barclays vor fiecare un împrumut de 26 de miliarde de dolari de la Banca Angliei pentru a putea trece cu bine de criza care gripează pieţele globale.



Băncile britanice Lloyds TSB şi Barclays vor fiecare un împrumut de 26 de miliarde de dolari de la Banca Angliei pentru a putea trece cu bine de criza care gripează pieţele globale.

Guvernul Marii Britanii a avut o întâlnire cu reprezentanţii băncilor, unde posibilitatea injecţiei financiare a fost discutată, potrivit unei surse familiare discuţiilor. "Marile bănci şi cancelarul (Alistair Darling, cancelarul Băncii Angliei- nr) s-au întâlnit aseară. Recapitalizarea este una dintre opţiunile luate în considerare", a spus sursa.

Un raport al BBC anunţa că trei bănci de top din Marea Britanie, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB şi Barclays au căutat fiecare un împrumut de 26 miliarde de dolari pentru a le ajuta să treacă de criză.
Ştirea a trimis rapid acţiunile celor trei bănci în vrie, după ce investitorii au anticipat o diluare a holdingurilor respective.

În acest moment Royal Bank of Scotland este pe minus cu 32%, Lloyds TSB a picat 14% iar Barclays a scăzut 12%. Reprezentanţii primelor două au refuzat să comenteze, în vreme ce  un purtător ce cuvânt al Barclays a spus că "în mod categoric nu” a cerut nicio formă de capital de la Guvern. De asemenea, Trezoreria Marii Britanii a refuzat să comenteze pe subiect, dar a precizat că va face orice este necesar pentru a menţine stabilitatea.   

"Cred că ceea ce semnalează este că aceasta nu este o situaţie în care băncile pot trece de această harababură. Trebuie să fie recapitalizată şi vor fi în mod masiv dependente de Guvern şi de autorităţi pentru surse de finanţare” a spus Simon Pryke, şeful secţiei de cercetare globală la Newton Asset Management. "Lucrul important este că guvernele sunt foarte concentrate să salveze propriile sisteme bancare, dar asta nu înseamnă neapărat şi salvarea acţionarilor lor”.

Halifax Bank of Scotland (HBOS) nu a cerut capital din partea guvernului, a spus o sursă. HBOS a fost preluată de Lloyds TSB pentru 12 miliarde de lire sterline într-o afacere mediată de autorităţi, în vreme ce Barclays şi-a majorat în iulie capitalul cu 4,5 miliarde de lire sterline de la investitori precum Qatarul sau Sumimoto Mitsui din Japonia. Luna trecută a mai ridicat 701 milioane de lire sterline din vânzări de acţiuni.
 

×
Subiecte în articol: economic barclays