x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RCS & RDS cere bancilor peste 200 de milioane de dolari pentru achizitia UPC

RCS & RDS cere bancilor peste 200 de milioane de dolari pentru achizitia UPC

31 Mar 2011   •   20:23

RCS  & RDS, grupul de telecomunicatii controlat de catre omul de afaceriZoltan Teszari, a cerut bancilor mari de pe piata intre 150 si 200 milioane de dolari, finantare pe care compania intentioneaza sa o foloseasca pentru achizitia UPC Romania, au declarat surse de pe piata financiara.

"RCS & RDS a cerut bancilor sa vina cu oferte de finantare situate intre 150 si aproximativ 200 milioane de dolari pentru achizitia UPC Romania. RCS a prezentat si proiectii privind principalii indicatori ai UPC Romania, avand in vedere ca o astfel de finantare ar urma sa fie rambursata de entitatea care rezulta din combinarea operatiunilor RCS & RDS si ale UPC Romania”, au precizat sursele citate. Compania controlata de Teszari asteapta acum ofertele bancilor si structura de finantare propusa de acestea, respective conditiile de finantare concrete – dobanda, perioada de rambursare, garantiile cerute de bancheri.

Cererea de oferta a RCS a vizat mai multe banci mari de pe piata, printre care UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank Romania, Citibank, ING Bank Romania, pe lista potentialilor finantatori intrand si alte banci mari care au mai finantat compania sau ar putea sa o faca precum BRD, RBS Romania, BancPost sau BCR (Erste).

Finantarea ceruta de RCS ar urma sa finanteze o parte din achizitia UPC Romania, alte surse luate in calcul pot fi cele atrase de la actionari sau resursele cash ale companiei. RCS a avut in 2009 un EBITDA (profit operational) de aproximativ o treime din nivelul veniturilor, care depaseau 700 mil. $, iar in 2010 ultimele informatii indica faptul ca acesti indicatori s-au imbunatatit.

Unul dintre bancherii contactati de RCS considera ca abordarea bancilor a fost facuta de aceasta data intr-o maniera nepotrivita.

"Am primit si noi aceasta solicitare. Nu suntem interesati astazi de ea. Trebuia altfel pregatit acest demers de cei care l-au inaintat (RCS – n.r.). Aceasta actiune de finantare in conditiile dificile de pe piata de azi trebuia altfel facuta. Pentru Romania, sunt cifre mari.  Mai sunt si lucruri de clarificat, cum ar fi si aspectul daca aceasta tranzactie va trece de Consiliul Concurentei”, spune Marinel Burduja, primvicepresedinte Raiffeisen Bank Romania, Divizia Corporate. Acesta nu exclude insa participarea bancii la o solicitare ulterioara in conditiile participarii la un credit sindicalizat, prin care mai multe banci vor da banii necesari RCS si isi vor imparti astfel riscurile de expunere. Creditul bancar ar urma sa finanteze o parte din achizitia UPC Romania, alte surse luate in calcul pot fi actionarii sau resursele cash ale companiei. RCS a avut in 2009 un EBITDA (profit operational) de aproximativ o treime din nivelul veniturilor, care depaseau 700 mil. $, iar in 2010 ultimele informatii indica faptul ca acesti indicatori s-au imbunatatit.

Reprezentantii RCS & RDS nu au dorit sa comenteze subiectul finantarii cerute de la banci.

Sectorul de telecomunicatii este de altfel unul dintre preferatele bancilor si al investitorilor pentru ca este rezistent la criza si pentru ca asigura unele dintre cele mai ridicate marje de profit comparativ cu alte segmente economice.

Tocmai ratele de crestere an de an ale pietei de profil au incurajat RCS ca in perioada 2000 – 2010 sa accelereze puternic motoarele pentru a-si asigura fotoliul de lider de piata printr-o campanie agresiva de achizitii de operatori de cablu, strategie dublata pe de alta parte de vanzarea de pachete de servicii TV- internet – telefonie fixa si mobile la preturi mici prin care a rupt din portofoliile de clienti UPC si Romtelecom, in spatele carora se afla doi giganti de profil la nivel global – Liberty Global (SUA), respectiv Deutsche Telekom (Germania).

Politica agresiva de achizitii a RCS a fost alimentata de contractarea in cascada de credite de la banci, prin care pe de o parte compania avea banii necesari pentru achizitii, dar si pentru a se refinanta prin "rostogolirea” unor credite luate anterior.

Ultima mutare de acest gen s-a consumat recent cand RCS a reusit sa isi impinga transele de plata din 2011 si 2012 la creditul – mamut de 500 mil. Euro contractat in decembrie 2007 prin luarea unor noi imprumuturi, ale caror scadente sunt in 2013, 2014, respectiv 2015, sustin alte surse apropiate discutiilor.

In mai 2010, RCS a luat 100 mil. $ de la Citibank si BRD, iar recent a incheiat inca doua acorduri de finantare cu bancile – un credit sindicalizat de tip FORWARD START de 206 mil. Dolari, respectiv un credit sindicalizat in valoare de 125 mil. Euro, potrivit datelor disponibile la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi coordonator şi agent pentru garanţii.

FORWARD START este un produs de credit care se materializeaza printr-un contract de imprumut, care se semneaza, dar devine efectiv la o data prestabilita ulterioara, explica bancherii.

Pe perioada in care creditul nu este efectiv curg comisioane de angajament, care apar datorita faptului ca fondurile sunt tinute la dispozitia imprumutatului pentru o data ulterioara.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems din Olanda, care figureaza cu o detinere de 88,9% din RCS & RDS, a constituit în favoarea ING Bank o garanţie reală mobiliară de rang doi asupra unui număr de 215.252.727 de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al RCS & RDS. Garanţia acoperă o sumă maximă de plată de 278 milioane dolari, luand in calcul costul integral al finantarii.

Imprumutul de tip FORWARD START va deveni efectiv la scadentele de rambursare ale imprumutului initial sindicalizat, adica cel de 500 de mil. Euro contractat in 2007 de RCS si aranjat atunci de ING si Citibank. FORWARD START este o refinantare a ratelor de imprumut sindicalizat din 2011 si 2012, iar la data la care creditul de tip  FORWARD START devine efectiv,  ipotecile de grad doi devin ipoteci de grad unu  si le inlocuiesc astfel pe cele puse in 2007 pe pachetul de 51% din RCS, cand a fost contractat creditul de 500 mil. Euro.

In ceea ce priveste imprumutul de 125 de milioane de euro, luata si ea la inceputul anului, sindi¬ca¬lizarea a fost realizată de catre Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, su¬cursa¬la Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru ga¬ranţii. Împrumutul este garantat tot de Cable Commu¬nications Systems Olanda cu garanţie de rang întâi constituită în favoarea Unicredit Ţiriac Bank asupra unui număr de 42.206.417 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al RCS&RDS, şi cu o garanţie de rang doi pentru 21.103.209 acţiuni, reprezentând 5% din capitalul RCS&RDS.

Garanţia la acest credit acoperă o suma maximă de plată de 162,5 milioane euro.

Prin acesti pasi, RCS si-a rezolvat in mare parte creditul de 500 mil. Euro contractat in 2007.

Pe 24 februarie, jurnalistul Catalin Tolontan, redactor – sef al Gazetei Sporturilor (publicatie a trustului Intact), a pus pe piata primele informatii privind negocierile RCS & RDS pentru preluarea rivalului sau, UPC Romania. Ulterior, Ziarul Financiar a venit cu mai multe detalii despre negocierile dintre cele doua companii, evaluand tranzactia la aproximativ 300 mil. $ ce ar crea "un monstru” in telecom.

Imediat au aparut si reactiile in piata privind pericolul aparitiei unui monopol in conditiile in care combinarea cotelor de piata ale celor doi operatori ar depasi 50% si ar distorsiona concurenta in sector cu efect direct asupra tarifelor. Cel mai puternic impact al unei asemenea tranzactii s-ar simti in piata de cablu TV si de internet, portofoliul rezultat ar numara aproximativ zece milioane de abonamente la cablu şi satelit TV, internet, telefonie fixă şi mobilă şi afaceri de aproape un miliard de dolari pe an.

RCS & RDS este controlat de catre omul de afaceri Zoltan Teszari. UPC Romania este subsidiara a grupului american Liberty Global, care in 2005 a preluat afacerea Astral Cluj Napoca. In sectorul de cablu TV, cei doi concureaza cu Romtelecom, care are cea mai puternica pozitie in sectorul telefoniei fixe. Pe piata telefoniei mobile, principalii concurenti sunt Orange Romania, Vodafone si Cosmote Romania, in spatele caruia se afla de asemenea Deutsche Telekom, ca si in cazul Romtelecom.
Adrian Mirsanu

articol preluat de pe antena3.ro

×