x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recolta record de grâu scumpeşte pâinea

Recolta record de grâu scumpeşte pâinea

de Cristian Anton    |    09 Noi 2018   •   14:48
Recolta record de grâu scumpeşte pâinea
Sursa foto: aerogondo/Getty Images

Produsele din grâu şi porumb s-ar putea scumpi în perioada următoare, chiar dacă avem producţii record în agricultură, întrucât, pe piaţa europeană, producţia este mică, iar preţurile au crescut, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Asistăm, practic, la un paradox tipic românesc: avem atât de mult grâu, încât va trebui să scumpim pâinea.

„Tot apar ştiri că o să crească preţul la pâine şi lumea se întreabă: am avut producţie-record şi la grâu, şi la porumb, de ce acest lucru?”, a spus Isărescu. Potrivit acestuia, partea bună este că la ambele produse se observă, faţă de perioada anterioară, îmbunătăţiri de randamente, şi apropierea lor de cele din economia europeană. În cazul grâului, s-a depăşit media randamentelor de pe plan internaţional, ceea ce arată că agricultura românească a progresat. 

UE pe pită

„Un lucru mai puţin bun: chiar dacă am avut producţii mai mari, în Europa au fost producţii mici şi creşteri de preţuri, iar noi suntem foarte legaţi în ceea ce priveşte cerealele, nu mai suntem o economie închisă, iar preţurile tind către piaţa europeană. Cu alte cuvinte, există acest risc să avem preţuri mai mari la produsele din grâu şi porumb”, a susţinut oficialul BNR. Acestea sunt avantajele şi dezavantajele integrării în Uniunea Europeană, nu mai poţi ţine izolată piaţa internă de piaţa europeană, a adăugat guvernatorul băncii centrale.

1,5 lei va costa o franzelă de 300 de grame, potrivit oficialilor ROMPAN

Producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat recent că pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă. 

  

×
Subiecte în articol: paine scumpa