x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Record ABSOLUT al României. Devansează Rusia la exportul de grâu și vinde celui mai mare importator mondial

Record ABSOLUT al României. Devansează Rusia la exportul de grâu și vinde celui mai mare importator mondial

27 Oct 2021   •   16:37
Record ABSOLUT al României. Devansează Rusia la exportul de grâu și vinde celui mai mare importator mondial

Condițiile meteo nefavorabile din diverse părți ale lumii a dus la creșterea masivă a cererii de grâu, informează Bloomberg. Rusia este afectată de taxele mari la export, iar America de Nord suferă din cauza secetei.

Astfel, exporturile de grâu ale UE vor depăși 11 milioane de tone până la sfârșitul lunii octombrie 2021, ceea ce înseamnă cu 25% mai mult față de același interval din 2020 și cea mai mare cantitate din sezonul de toamnă. 

Cererea mare a provocat creșterea cotațiilor futures la gârul de panificație, astfel că a ajuns la 284 de euro/tonă la bursa din Paris, cel mai mare preț după 2008. 

Totodată, taxele ridicate la export au redus vânzările de grâu din Rusia, cel mai mare exportator mondial, astfel încât aceasta a fost întrecută de România, care vinde mai ales Egiptului, cel mai mare importator mondial de grâu. Totodată, China cumpără grâu din Franța. 

Seceta a afectat puternic recoltele din America de Nord.

 

×
Subiecte în articol: grău Egipt Rusia