x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea CAS este sustenabilă. Premierul Ponta a făcut apel la miniştri să meargă în legislativ în septembrie pentru a revota legea

Reducerea CAS este sustenabilă. Premierul Ponta a făcut apel la miniştri să meargă în legislativ în septembrie pentru a revota legea

de Daniela Ivan    |    16 Iul 2014   •   21:01
Reducerea CAS este sustenabilă. Premierul Ponta a făcut apel la miniştri să meargă în legislativ în septembrie pentru a revota legea

Reducerea CAS trebuie făcută acum, când se înregistrează creştere economică şi încasări suplimentare la buget, a declarat premierul Victor Ponta, care a adăugat că dacă această măsură nu va fi luată în această perioadă înseamnă că nu va mai fi luată niciodată. Şeful Executivului a făcut apel la miniştrii Cabinetului său care au şi calitatea de parlamentari “să meargă în legislativ în luna septembrie pentru a revota legea privind reducerea CAS, care probabil va fi retrimisă Parlamentului de preşedinte”.

Este acoperită contabil


Premierul a explicat că bani există, din punct de vedere contabil măsura este acoperită, doar că economia nu e doar contabilitate. “Strict ca şi sustenabilitate, m-am uitat special încă o dată pe toate datele, avem o încasare suplimentară de 2,6 miliarde din creşterea accizei, 1,5 miliarde din taxa specială de construcţii şi am verificat şi acum, faţă de anul trecut, la venituri curente, pe primele 6 luni avem 3 miliarde de lei în plus. Dacă e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar că economia nu e doar contabilitate mai e şi un pic de minte. Avem şi Codul insolvenţei, 41 de miliarde de lei avem de recuperat de la firme aflate în insolvenţă (...) şi avem creşterea economică de 4% care presupune ceea ce avem de încasat la buget”, a declarat Ponta.

Acesta a mai adăugat că asemenea reduceri de contribuţii se pot face doar într-un context favorabil şi i-a asigurat pe toţi membrii Guvernului că reducerea CAS este o măsură corectă şi sustenabilă, iar din acest motiv a fost trecută în programul politic al USL, toate celelalte forţe politice susţinând-o.
“Am discutat această reducere a CAS cu mediul de afaceri şi avem susţinerea totală a mediului de afaceri, cu Banca Naţională a României, cu partenerii noştri internaţionali, cu toţi cei care ne-au spus că România merge în direcţia bună, dar avem un singur punct unde nu suntem competitivi şi anume taxarea muncii. Din acest punct de vedere, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale trebuie să ne ajute exact la ceea ce e cel mai important şi anume crearea de locuri de muncă fiscalizate, asta înseamnă şi locuri de muncă noi şi mai ales locuri de muncă care există acum şi nu sunt fiscalizate pentru că avem contribuţii de asigurări sociale mult prea mari”, a mai spus Ponta.

 Regretă că a fost la Cotroceni

Premierul a declarat că îi pare rău că a dat curs invitaţiei preşedintelui Traian Băsescu şi a mers la Cotroceni pentru a discuta pe tema CAS. “Vreau să vă spun tuturor membrilor Guvernului, sigur, îmi pare rău şi am făcut o greşeală că m-am dus la Cotroceni. Eu am gândit instituţional că între instituţii trebuie să existe respect, dar m-am învăţat: când te bagi în cocină te mănâncă porcii”, a spus Ponta. El a adăugat că  îi pare rău şi pentru tratamentul de care a avut parte la Cotroceni ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. “Îmi pare rău pentru doamna Petrescu. Eu cred că a făcut bine că s-a întors în ţara în care doamna EBa şi doamna Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard. Dar eu cred sincer şi vreau să dau un mesaj pentru toţi tinerii bine pregătiţi din România că doamna EBa şi doamna Udrea sunt o parte a acestei societăţi, însă cei mai mulţi sunt cei care apreciază profesionalismul şi, din acest punct de vedere, succes celor tineri”, a afirmat premierul.


×
Subiecte în articol: reducerea cas Victor Ponta