x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea penalităţilor de întârziere şi penalităţi de nedeclarare a obligaţiilor fiscale. Ce prevede noul Cod Fiscal

Reducerea penalităţilor de întârziere şi penalităţi de nedeclarare a obligaţiilor fiscale. Ce prevede noul Cod Fiscal

01 Aug 2014   •   14:43
Reducerea penalităţilor de întârziere şi penalităţi de nedeclarare a obligaţiilor fiscale. Ce prevede noul Cod Fiscal

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate, că penalităţile de întârziere la plata contribuţiilor fiscale vor fi reduse de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi, şi vor fi introduse penalităţi pentru nedeclararea obligaţiilor fiscale în viitorul Cod de Procedură Fiscală.

'Vrem respect pentru contribuabilul onest şi să fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscală. Până acum penalităţile de întârziere erau foarte mari şi acum au scăzut de la 0,03% pe zi de întârziere la 0,02%. Asta înseamnă 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an', a explicat ministrul Finanţelor precizând că această măsură vizează contribuabilii oneşti care, din diverse motive, nu au putut să îşi plătească la timp datoriile.

Pentru evazionişti, însă, se pregătesc penalităţile de nedeclarare.

'Aici vreau din nou să menţionez că nu este o taxă în plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscală. Vorbim de o penalitate de 10% din obligaţiile fiscale nedeclarate de contribuabil dacă suma stabilită ca fiind cea corectă este mai mică de 25% din obligaţia declarată. Penalitatea este de 25% din obligaţia fiscală dacă suma stabilită este mai mare de 25% din obligaţia declarată. Dar, dacă omul a greşit cu intenţie, dar totuşi vrea să se corecteze, penalitate se reduce cu 75% dacă persoana respectivă plăteşte penalitatea în timpul prevăzut de lege sau se conformează cu eşalonări stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplică dacă contribuabilul se conformează voluntar şi îşi corectează această nedeclarare înainte de inspecţia fiscală', a spus Ioana Petrescu, conform Agerpres.

Ministrul Finanţelor a precizat că pe marginea acestor propuneri a primit deja, şi a preluat, o serie de observaţii de la mediul de afaceri: penalitatea de nedeclarare să se datoreze doar pentru obligaţiile stabilite de organul de inspecţie fiscală, plafonarea penalităţii de nedeclarare la 100.000 de lei, şi, în situaţiile de reducere a penalităţii de nedeclarare să se aplice corespunzător şi penalităţii de întârziere.


×