x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli flexibile pentru IMM

Reguli flexibile pentru IMM

30 Noi 2007   •   00:00
Reguli flexibile pentru IMM

IMM-urile beneficiază de noi reguli care să le uşureze extinderea in alte state europene. Adoptarea raportului Dumitrescu in Parlamentul European creează premizele dinamizării schimburilor comerciale intre statele UE.



IMM-urile beneficiază de noi reguli care să le uşureze extinderea in alte state europene. Adoptarea raportului Dumitrescu in Parlamentul European creează premizele dinamizării schimburilor comerciale intre statele UE.

Intreprinderile mici şi mijlocii vor avea mai multe avantaje la extinderea in spaţiul comunitar. Plenul Parlamentului European a votat ieri "Raportul Dumitrescu", care reglementează mai multe probleme de care IMM-urile şi consumatorii se loveau pănă acum. Iniţial Comisia Europeană propusese ca in litigiile dintre un consumator şi un prestator de serviicii sau o companie din spaţiul UE să primeze numai legislaţia din statul din care provine consumatorul. Reglementarea lovea foarte mult in interesele micilor intreprinzători, care atunci cănd doreau să işi văndă produsele pe internet in alt stat al UE, trebuiau să efectueze studii asupra legislaţiilor din respectivele state. "Astfel de studii costă intre 10.000 şi 30.000 de euro pentru o ţară. La 26 de state UE, ar fi costat un IMM minimum 260.000 de euro numai ca să cunoască legislaţia şi n-ar fi avut nici o garanţie că va vinde vreun produs in vreunul din statele respective", a declarat eurodeputatul Cristian Dumitrescu. "IMM-urile sunt motorul economiei comunitare", a mai completat el. Mai mult, statele mici ale UE, Luxemburg, Malta etc, s-au impotrivit propunerii Comisiei Europene deoarece efectul era că micii investitori din alte state UE nu vor mai intra pe pieţele lor. Acum, in cazul unor litigii se va aplica legislaţia din statul de unde sunt cumpărate online produsele.


De asemenea, existau alte probleme in privinţa relaţionării dintre prestator şi consumator. Spre exemplu, dacă un cetăţean romăn se cazează la un hotel din Belgia şi suferă un prejudiciu de care află de abia după ce revine in Romănia, el nu mai trebuie să facă alt drum in Belgia pentru a da hotelul in judecată. Odată cu adoptarea raportului, el poate chema in instanţă hotelul respectiv la cel mai apropiat tribunal de el, din Romănia.


AVANTAJ. Un alt plus este faptul că acum părţile pot conveni de ce legislaţie să fie ţinută seama in cadrul unui proces. De exemplu, la contractele de inchiriere a unei maşini la aeroport intr-o altă ţară, in cazul unui prejudiciu, atăt consumatorul căt şi prestatorul de servicii nu ştiau de unde se porneşte in rezolvarea juridică a cazului.


Nici consumatorii nu au fost uitaţi, noua legislaţie menţionănd că, in cazul unui diferend intre două părţi din state comunitare diferite, instanţa va lua considerare cea mai bună legislaţie pentru consumator din cele două. De exemplu, ipotetic vorbind, dacă la cumpărarea unui produs pe internet din Franţa, in legislaţia romănă se consideră ca drept de răzgăndire al consumatorului perioada de 6 luni de la cumpărare, iar legislaţia franceză prevede că un produs poate fi returnat in 12 luni, atunci judecătorul (francez sau romăn) va folosi in luarea deciziei prevederea franceză pentru că aceasta avantajează mai mult consumatorul.


"Au fost doi ani de discuţii aprinse, dar pănă la urmă s-a ajuns la un compromis care să avantajeze atăt consumatorii, căt şi prestatorii de servicii", a precizat Franco Frattini, comisarul European pentru justiţie.
Regulamentul trebuie respectat de fiecare stat al UE din momentul publicării lui in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cel mai probabil in prima jumătate a lunii ianuarie 2008. Cristian Dumitrescu nu a mai candidat pentru alt mandat de europarlamentar.

×
Subiecte în articol: economic