x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ridzi, înfundată de Curtea de Conturi

Ridzi, înfundată de Curtea de Conturi

de Monica Iordache Apostol    |    19 Oct 2009   •   00:00

Curtea de Conturi a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor rezultatul controlului solicitat de deputaţI la Ministerul Tineretului şi Sportului, confirmând concluziile comisiei parlamentare de anchetă. Auditorii CC au constat că Ridzi a aruncat banii pe fereastră, plăţile efectuate de MTS depăşind cu mult cheltuielile necesare organizării evenimentelor.

"Având în vedere modul defectuos în care s-au desfăşurat procedurile de achiziţie cu încadrarea eronată a unei părţI însemnate din serviciile achiziţionate în anexa B2, coroborat cu demersurile efectuate de salariaţii ministerului anterior încheierii contractelor, există suspiciuni legate de înţelegeri între prestator şI MTS, în scopul atribuirii preferenţiale a contractelor. Faţă de cele consemnate urmează să se pronunţe organele de urmărire penală", sunt concluziile controlului realizat de Curtea de Conturi.

Auditorii CC precizează în document că MTS "nu a efectuat o documentare asupra preţurilor şI tarifelor existente pe piaţă referitor la trupele artistice, ansamblurile musicale, serviciile conexe (chirie scenă), materiale promoţionale etc" anterior încheierii contractelor.

De asemenea, au constatat că toate caietele de sarcini au fost întocmite după încheierea contractelor, au existat comenzi de materiale promoţionale din partea unor salariaţI ai MTS cu mult înainte de încheierea contractelor şI că unii salariaţI din minister cunoşteau faptul că SC Artisan Consulting SRL va organiza evenimentele.

O altă concluzie la care au ajuns auditorii Curţii de Conturi este că MTS a alocat şI plătiti în baza contractelor încheiate cu SC Artisan Consulting SRL şI SC Compania de Publicitate Mark SRL de 2,2 ori mai mult decât au cheltuit cele două firme cu organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului, din Bucureşti, Costineşti şi în 39 de reşedinţe de judeţ. Mai exact, cu 1.381.848,29 lei mai mult decât cheltuilile celor două firme.

Curtea de Conturi a decoperit sume umflate şI în cazul plăţii pentru evenimentele de la Bucureşti, din Parcul IOR. "Urmare a lipsei de documentare asupra preţurilor şI tarifelor existente pe piaţă referitoare la evenimentele organizate, neîntocmirii unui deviz estimativ, precum şI nesolicitării unui decont al cheltuielilor efectuate, MTS a plătit de 3,4 ori mai mult pentru evenimentele de la Bucureşti (trupe artistice, ansambluri musicale şI servicii artistice conexe) cu 447.537,2 lei mai mult decât cheltuielile effectuate de prestator", se arată în concluziile raportului.

SCENA DE LA COSTINEŞTI, FOLOSITĂ FĂRĂ CONTRACT
Auditorii CC mai arată că "din actele de control întocmite de către Garda Financiară la societăţile care au derulat contracte ocazionate de "ziua Tineretului" nu a rezultat că furnizorii MTS au încheiat contracte prin care să fi achiziţionat sau închiriat scena de la Costineşti". Raportorii Curţii de Conturi, fac referire la scena imensă folosită la Costineşti, sub brandul MTV.


DISPOZIŢIILE LUI RIDZI

Din discuţiile pe care raportorii Curţii de Conturi le-au avut cu angajaţii ministerului a reieşit că majoritatea neregulilor au fost posibile pentru că fostul ministru Monica Iacob Ridzi le-a dat dispoziţie angajaţilor să se ocupe de organizarea evenimentelor chiar dacă nu erau semnate contractele. Una dintre angajate, a cărei declaraţie este consemnată în raport, spune că organizarea evenimentelor a început anterior semnării contractelor, "iar eu am fost rugată personal de doamna ministru să-I sprijin (pe reprezentanţii firmei Red Apple Communication - n.n.) cu tot ce au nevoie pentru buna desfăşurare a acestora". "La momentul la care SC Red Apple Cmmunication SRL a făcut comanda pentru materialele promoţionale respective, SC Artisan Consulting SRL nu reuşise să identifice un furnizor care să dispună de stocurile stabilite ca fiind necesare pentru organizarea evenimentelor şI nici de resursele financiare pentru a plăti avansuri aferente acestor comenzi ... drept pentru care ne-au solicitat sprijinul în acest sens, precizându-ne că din lichidităţile de care dispuneau la acel moment aveau de plătit alţi furnizori", exemplifică raportorii Curţii de Conturi modul în care s-a făcut organizarea evenimentelor.

×