x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romani la mezat pe Net

Romani la mezat pe Net

07 Iul 2004   •   00:00

Mare suparare mare printre sindicalistii francezi. Cel putin, asa reiese dintr-un articol publicat de cotidianul regional Le Progres, in editia sa online din 5 iulie. Motivul supararii: oferta de mana de lucru romaneasca, via Internet, cu care sunt asaltate firme din Franta.

MARINA CONSTANTINOIU

CALIFICATI. Este vorba despre specialisti cu inalta calificare, de la ingineri, pana la muncitori specialisti (turnatori, sudori, constructori, tamplari), care sunt "oferiti" pentru angajare in Franta, contra a 10,50 de euro pe ora. Oferta vine, aproape ca un bombardament, sub forma de curier electronic din partea unor firme romanesti si continua de cateva luni, relateaza site-ul progres.fr. Nu sunt specificate insa firmele respective.

NEMULTUMIRI. Sindicatul fortelor de munca din domeniul transporturilor din regiunea Loarei este primul care si-a exprimat nemultumirea. Secretarul sau general, Marc Berthon, a fost alertat de un sofer de TIR, caruia ii inmanase un astfel de e-mail un sef de firma scandalizat de practica in sine. Scris in franceza, e-mail-ul venea de la o firma din Romania si propunea forta de munca specializata, pentru numai 10,50 euro pe ora. "Nu aveti - se arata in acest document - nici o alta cheltuiala de facut (asigurari, concedii platite, ore suplimentare)." "Personalul va dispune de toate documentele necesare pentru autorizare din partea Ministerului Muncii si de un permis de sejur. Toate exigentele administrative si problemele referitoare la gestionarea personalului vor fi urmarite direct de catre firma noastra", se mai arata in acest mesaj.

Daca, potrivit lui Marc Berthon, aceasta practica exista deja, dar in maniera mult mai discreta, in domeniul transportului, este pentru prima oara cand sunt facute solicitari de acest gen la firme cu activitati variate.

SITUATIE JENANTA

Tentatia ar putea fi mare pentru firmele franceze - dat fiind salariul foarte mic oferit romanilor si scutirea de orice alte cheltuieli suplimentare - , dar pana acum nici una nu a cedat tentatiei.

Unii considera chiar situatia respectiva drept jenanta, mai ales ca somajul este foarte mare in Europa. In plus, intr-un moment in care "Europa Mare" este pe cale de a se constitui, apare astfel riscul de a vedea constituindu-se firme de acest tip, care ofera mana de lucru la pret de dumping. Sindicatul fortei de munca din transporturi intentioneaza sa ceara socoteala Ministerului Muncii, privind legalitatea acestui tip de procedeu, adauga Le Progres.
×
Subiecte în articol: economic