x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a împrumutat un miliard de euro

România a împrumutat un miliard de euro

de Daniela Ivan    |    12 Mar 2010   •   00:00

Ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat un miliard de euro din afara ţării prin eurobonduri cu scadenţă la 5 ani şi un randament de 5,17%.



Banii vor reuşi să asigure o finanţare mai ieftină a bugetului de stat prin eliminarea practicii împrumuturilor pe termen scurt. "Oferetele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru România şi un preţ bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total plătit este de 5,17% pe an", a declarat secretartul de stat în MFP Bogadan Drăgoi, pentru Mediafax.

Randamentul plătit investitorilor privaţi este cu numai 1,5 puncte mai mare decât dobânda aferentă împrumutului atras de la FMI, diferenţa fiind de aproape două puncte comparativ cu dobâda plătită pentru prima tranşă din împrumutul de la UE. Penultima emisiune de eurobonduri a avut loc în iunie 2008, când ţara noastră a atras suma de 750 de milioane de euro printr-o emisiune pe termen de zece ani, cu o dobândă anuală de 6,5%.

Strategia MFP pe 2010 vizează împrumuturi atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, iar pentru titlurile de stat în lei, MFP va testa piaţa cu emisiuni pe termen de 10 ani. În 2009, MFP a atras de pe piaţa internă aproximativ 64,7 miliarde lei.

×
Subiecte în articol: economic