x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, competentă doar 7% la fonduri UE.

România, competentă doar 7% la fonduri UE.

18 Mai 2011   •   21:00
România, competentă doar 7% la fonduri UE.

Tara noastra a absorbit in aproape patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana doar 1,5 miliarde de euro dintr-un total de 23,3 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei, potrivit unui raport al firmei de consultanta KPMG. Procentual, cei 7% absorbiti reprezinta mai putin de jumatate din cat e media tuturor celor 10 state ce au aderat la Uniunea Europeana (UE) din 2004.

Astfel, Romania a primit plati efective de doar 7% din total, circa 500 de milioane de euro anual, si se claseaza pe ultimul loc la absorbtia de fonduri europene in perioada 2007-2010. Cele mai slabe domenii sunt capitolele transporturi si mediu, care se intampla sa beneficieze si de cele mai mari sume. Nu intamplator, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE) au declarat de atatea ori ca infrastructura este problema principala a Romaniei, iar sectoarele transporturilor si energiei sunt osatura pe care trebuie sa se sprijine economia. Insa exact aici, in zonele unde Romania are cea mai mare nevoie, exact aici se constata cea mai mare "corigenta" a autoritatilor.

Media celor 10 state care au ade­rat la Uniunea Europeana (UE) din 2004 este de 17%, iar vecinii bulgari ne-au depasit si ei, cu o absorbtie de 10%. Ungaria si Polonia se afla si ele mult in fata, cu cate 16%, in vreme ce performerele sunt Letonia, cu un procentaj de 30%, urmata de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%).

Spre exemplu, in cadrul Programului Operational Transporturi, cu un buget de 5,698 miliarde de euro in perioada 2007-2013, Romania a obtinut plati efective de numai 47 milioane de euro pana la finele anului trecut, adica mai putin de 1% din fondurile disponibile. Contractele semnate in acest sector acopera 836 milioane euro, adica 15% din bugetul total.

Fondurile incasate prin Programul Operational Mediu insumeaza 122 milioane de euro, adica 2% din totalul de 5,611 miliarde euro aloca­te, insa valoarea granturilor contractate se ridica la 2,4 miliarde de euro, reprezentand 43% din finan­ta­rea dis­ponibila. Ministerul condus de Elena Udrea, respectiv portofo­liul Dezvol­tarii, este cel mai harnic din Ro­mania, dupa ce a adus plati efective de 589 milioane euro, sau 13% din bugetul total de 4,384 mi­liarde de euro.

Contractele incheiate asigura atragerea a circa 3 miliarde de euro, adica 70% din bugetul alocat. Bugetul de peste 4 miliarde euro al PO Dezvoltarea Resurselor Umane este acoperit in proportie de 72% (2,93 miliarde euro) prin contracte, in timp ce platile efective insumeaza 476 mi­lioane de euro, adica 12% din fonduri. Tara noastra a obtinut 267 mi­lioane de euro in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivi­tatii Economice, gestionat de Minis­terul Economiei, din bugetul total de 3 miliarde de euro. Platile efective insumeaza 9%, iar contractele acope­ra un miliard de euro, 34% din total.

Pentru Dezvoltarea Capacitatii Ad­ministrative s-au primit doar 11 mi­lioane de euro, sau 4%, in vreme ce con­tractele acopera 80 de milioane de euro, adica o treime din suma to­tala de 246 milioane de euro. Pentru Asistenta Tehnica, sumele obtinute sunt asemanatoare, respectiv 10 milioane de euro, 5% din bugetul de 213 milioane de euro. Contractele semnate implica insa doar putin peste un sfert din total, respectiv 57 de milioa­ne de euro.

×