Sub 17% din exporturi sunt realizate de patroni români
Firmele cu capital autohton exportă în total marfă în valoare de 8,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cam jumate din sumele încasate de uzinele Dacia din vânzările de autoturisme pe pieţele externe. Asta înseamnă mai puţin de 17% din exporturile totale ale României, cifrate la 52.4 miliarde de euro, în 2014.
Exporturile României sunt dependente de firmele cu capital străin în condiţiile în care 83,25% din exporturile de bunuri sunt realizate de acestea, potrivit datelor de la Statistică. Peste 40% din totalul exporturilor României au fost realizate de 50 de companii, majoritatea din domeniul auto. Printre acestea nu se află nici o firmă cu capital autohton. “Structura exporturilor reflectă situaţia din economia românească şi anume că nu avem producţie autohtonă. Producem ceva în industria mobilei, în confecţii şi foarte puţin pe zona de construcţii maşini. În rest exportăm cereale şi cam asta este tot”, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Producătorul de mobilă Aramis Invest a devenit anul trecut cel mai mare exportator cu capital românesc, reuşind să exporte produse cu o valoare de peste 100 milioane de euro. Pe locul al doilea se situează Interagro (cereale) şi pe trei Gersim Impex (comerţ cu ridicata componente electronice). Printre firmele cu patroni români cu exporturi mai importante se mai află Astra Vagoane (material rulant), CerealCom (cereale) şi Taparo (mobilă). Anul 2014 a marcat pentru România un nivel record al exporturilor de 52.4 miliarde de euro, cel mai mare ritm de creştere al exporturilor din UE, aproximativ 5,8% faţă de anul anterior, potrivit unui studiu al companiei Euler Hermes
În primele două luni ale anului 2015, exporturile intra- UE şi extra- UE au înregistrat un volum de 8.57 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.