x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România importă 35% din consumul intern de miere

România importă 35% din consumul intern de miere

12 Sep 2021   •   18:30
România importă 35% din consumul intern de miere

România importă între 3.000 şi 6.000 tone de miere pe an, ceea ce reprezintă circa 35% din consumul intern, în pofida faptului că este printre primii producători de miere din Europa, spune Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

"Este un paradox că România importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 -35% din consumul intern. Cred că în toate ţările europene mişcarea mierii este controlată de către agenţii economici care sunt implicaţi în această activitate. Important este şi cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800 - 900 grame de miere anual pe locuitor. În ţările UE, în Elveţia, se consumă peste două kilograme. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este şi cel mai mare importator şi cel mai mare consumator de miere şi importă aproape jumătate din consum", a explicat acesta, la Târgul Naţional al Mierii.

Deși în România se produce miere de foarte bună calitate, exportăm mai ales miere vrac, iar cea importată este de multe ori contrafăcută.

"În această concurenţă care există astăzi cu mierea contrafăcută şi pe care autorităţile nu o identifică, ba că nu avem laboratoare dotate, ba că nu avem bani, câteodată şi ANSVSA are de lucru în vamă pe lapte, pe carne, pe alte produse, mierea vine mai rar şi se neglijează, de aceea cerem să ne sprijine mai mult. Să existe controale pe ceea ce intră, să avem o trasabilitate. Şi această etichetare tot la intervenţia noastră s-a făcut şi iată că a apărut un borcan cu miere din şapte ţări diferite. Este o anomalie. Legat de calitatea mierii, România întotdeauna a avut produse de calitate şi sperăm să nu ne corupă aceşti mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva şi nu mierei Noi an de an ridicăm această problemă a calităţii. Este de neînţeles cum România nu reuşeşte să îşi protejeze măcar acest sector, dar această problemă o au toate sectoarele agricole,  bănuiesc că această globalizare ne-a împins către această atitudine a comerţului, oricum şi oricât. E păcat", spune Ioan Fetea.

Totodată, statul sprijină financiar acest sector.

"Suntem recunoscători ministrului Agriculturii pentru că s-a zbătut să obţină un sprijin financiar, undeva la 5 euro pe familia de albine, bani pe care noi i-am consumat pe hrană, tratamente şi acum recuperăm o parte, pentru că ei asigură nici 10% din totalul cheltuielilor anuale", arată preşedintele ACA.

Rata mortalității la albine a fost de 30-50% și unele stupine au dispărut. 
"Fără factorul proteic, polenul, din cauza secetei nu am putut asigura dezvoltarea de primăvară, puietul care are nevoie de această hrană proteică, şi au avut loc depopulări. Sigur s-au refăcut în mare parte", mai spune Fetea.

Ajutorul de minimis este de 52 de milioane de lei și se repartizează la 2,1 milioane de familii de albine.
"Nu ştim de unde este această creştere, 2,1 milioane de familii, aşa le-a anunţat INS. Probabil că sunt undeva la 1,8 - 1,9 milioane şi noi sperăm să crească, dar mie îmi e frică de altceva. Din toate datele statistice, România nu poate acoperi ca baza meliferă decât pentru un efectiv de 2,3, sub 2,5 milioane de familii de albine. Noi facem pe presupuneri, nu avem date certe şi probabil INS tot pe astfel de date care vin din teritoriu anunţă cifrele. Este o diferenţă de 10-15%. Poate chiar sunt reale şi m-aş bucura să fie reale aceste date ale INS", a spus reprezentantul apicultorilor.

Există circa 40.000 de apicultori înregistrați. Românii consumă, în medie, 3 grame de miere/zi și 70 de grame de zahăr.


 

×
Subiecte în articol: miere