x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, pe locul 28 în top 99 de state la sustenabilitatea turismului

România, pe locul 28 în top 99 de state la sustenabilitatea turismului

04 Noi 2021   •   08:56
România, pe locul 28 în top 99 de state la sustenabilitatea turismului

România se află pe locul  28 la sustenabilitatea turismului, din 99 de state analizate de raportul Euromonitor și transmise de Fundația Pro Economica.

"Pe măsură ce turismul mondial evoluează, se vehiculează tot mai des că sustenabilitatea ar putea fi unul dintre elementele cheie care să stea la baza redresării economice post-pandemie în industria turismului. Un raport Euromonitor arată că România se află pe locul 28 în lume în ceea ce priveşte sustenabilitatea turismului, însă, la anumite aspecte, precum sprijinirea comunităţilor locale, suntem încă departe de a ne fi atins potenţialul maxim. Strategii precum 'de la fermă la furculiţă' sunt momentan prea rar implementate la nivel naţional. Experţii Euromonitor au analizat 99 de ţări din prisma sustenabilităţii ecologice, sociale şi economice, a riscului de ţară, precum şi a cererii actuale de servicii de turism, transport şi cazare sustenabile. După calculele finale, România s-a clasat în faţa unor ţări cu greutate, precum Australia, Grecia, Italia, Japonia sau chiar Marea Britanie, ori SUA, ţară care a şi dat naştere conceptului 'Farm-to-Table'", transmite fundația.

Conceptul "De la fermă la furculiţă" are popularitate în ţările vestice.

"Tendinţa de a consuma produse locale s-a născut atât din dorinţa de a susţine micii antreprenori, fermierii locali şi implicit a încuraja dezvoltarea agriculturii, dar şi pentru a avea cât mai multe produse 'de origine controlată'. În afara României, tot mai multe hoteluri şi pensiuni, inclusiv unele de lux aflate pe insule private, şi-au făcut propriile grădini de legume sau chiar mici ferme, pentru a se asigura că oaspeţii lor consumă produse locale, verificate şi de cea mai bună calitate. Pentru unii a devenit chiar un mod de viaţă, iar la nivel de UE se acordă o importanţă tot mai mare acestei iniţiative, în urmă cu mai bine de un an fiind inclusă în Pactul Ecologic European prin Strategia 'Farm2Fork' dezvoltată de Comisia Europeană. Susţinătorii acestui demers consideră că mâncarea astfel preparată este sigură, hrănitoare şi de înaltă calitate, standardul global pentru durabilitate", arată Pro Economica.

Finanțăriile acordate până acum se ridcă la 54 milioane de euro pentru înființarea și dezvoltarea unităților de cazare.
 

×
Subiecte în articol: turism