x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România semnează memorandumul cu Voestalpine în octombrie

România semnează memorandumul cu Voestalpine în octombrie

10 Sep 2008   •   00:00

Guvernul României va semna cu Voestalpine în prima decadă a lunii octombrie un memorandum de înţelegere, însă grupul austriac va decide în luna decembrie în care stat va construi combinatul de la Marea Neagră.



Guvernul României va semna cu Voestalpine în prima decadă a lunii octombrie un memorandum de înţelegere, însă grupul austriac va decide în luna decembrie în care stat va construi combinatul de la Marea Neagră. “S-a convenit ca memorandumul să fie încheiat în prima decadă a lunii octombrie, ceea ce nu reprezintă o garanţie că investiţia va fi realizată în România, dar creşte gradul de probabilitate. Decizia finală privind locaţia investiţiei va fi luată în board-ul companiei austriece în luna decembrie”, au spus surse apropiate discuţiilor. În prezent, guvernul caută soluţii prin care să ofere Voestalpine o alternativă la un teren din jurul Portului Constanţa, cu o suprafaţă de 50 de hectare, solicitat de compania austriacă, a cărui concesiune a fost câştigată prin licitaţie de SC Comvex SA, în iunie 2008.

PROBLEME. Comvex este cel mai mare operator de mărfuri de la Marea Neagră, singurul care poate opera cu nave mineraliere mari, şi vrea să îşi extindă capacităţile. Două dintre viitoarele linii ar putea fi puse la dispoziţia Voestalpine. Grupul vrea să construiască lîngă viitorul combinat o centrală electrică de 200 MW, care va asigura 80% din consumul combinatului, iar pentru asigurarea diferenţei compania are discuţii cu furnizorii de electricitate, printre care Electrica. Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiană Electrabel la construcţia centralei electrice, dar o decizie va fi luată numai dacă grupul va construi fabrica de oţel în România. Electrabel a anunţat că vrea să construiască o termocentrală de cel puţin 800 MW în Constanţa, şi este implicată şi în proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de Cernavodă. Luni compania a semnat memorandumul cu Bulgaria, iar în urmă cu cîteva luni a semnat deja cu Ucraina. Celălalt competitor este Turcia.

×
Subiecte în articol: economic