x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii îşi fac singuri casele

Românii îşi fac singuri casele

28 Iul 2011   •   21:00
Românii îşi fac singuri casele

Majoritatea romanilor din nord-vestul tarii prefera sa construiasca singuri o casa, in loc sa achizitioneze una deja ridicata, conform unui studiu realizat de compania Wienerberger. De asemenea, s-a observat ca romanii din sudul tarii sunt mai atrasi de ideea de a achizitiona o casa la rosu, pe care sa o personalizeze, fiind foarte interesati de finisaje. Motivele pentru care romanii isi doresc o casa sunt placerea de a avea o gradina - in special cei din nordul tarii, in timp ce aceia din regiunea sudica vor sa elimine problemele cu vecinii de bloc. Acelasi studiu releva faptul ca 55% dintre romanii care isi fac casa cred ca decizia referitoare la materialele de constructii pentru propria locuinta trebuie sa le apartina, indiferent de recomandarile specialistilor. Specialistii in domeniu sustin ca scaderile de pret inregistrate pe piata materialelor de constructii au facut ca pretul unei case noi, pe pamant, sa se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc. Acestia sustin ca pretul creste o data cu finisajele, termoizolatiile si acoperisul. Dupa calculele specialistilor, caramida reprezinta maximum 5% din valoarea constructiei la cheie. "Noi am calculat cu foarte mare precizie consumul de caramida si am constatat ca aceasta reprezinta maximum 5% din costul unei case la cheie, in functie de tipul de caramida ales, un procent foarte mic comparativ cu totalul costurilor realizarii unei case", a declarat directorul de marketing si comunicare al companiei, Cristina Osiescu. La alegerea caramizilor, majoritatea oamenilor tin cont de durabilitatea pe care o confera constructiei si dupa aceea se uita la pretul.

In Romania se construiesc in medie circa doua case noi pe an la mia de locuitori, in vreme ce media europeana este de minim 3,5 case noi pe an la mia de locuitori. "Consideram ca piata are, de fapt, un potential foarte mare, desi a trecut printr-o perioada in care s-a construit mai putin", a explicat responsabilul de vanzari si marketing in firma, Daniel Catanas.

Romanii nu prea mai construiesc cladiri rezidentiale
In primul semestru, numarul de autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale a inregistrat o scadere de 4,5%, fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 18.938 de documente eliberat, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in regiunea Sud-Muntenia, unde au fost emise cu 406 autorizatii mai putin decat in perioada similara a anului trecut, urmand Centru, cu 297, Nord-Est, cu 274 si Sud-Vest Oltenia cu 204 autorizatii. Pe de alta parte, cresteri au fost in regiunile de dezvoltare Nord-Vest, unde au fost emise cu 262 de autorizatii mai mult fata de perioada similara din 2010, urmand Bucuresti-Ilfov cu 112 si Sud-Est cu 37 de auto­rizatii. Luna trecuta au fost emise 5.334 de autorizatii de construire pentru locuinte, in scadere cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut. scaderi importante s-au inregistrat la numarul de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale, fiind emise cu 388 de autorizatii mai putin decat perioada similara din 2010. De asemenea, o scadere a fost inregistrata si la numarul autori­zatiilor de construire cladiri rezidentiale. Cele 4.100 de autorizatii emise in luna iunie pentru cladiri rezidentiale sunt cu 8,5% mai putine decat au fost emise in luna iunie 2010.

×