x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii NU mai au încredere în produsele bio: ”Nu știm exact cum sunt făcute”

Românii NU mai au încredere în produsele bio: ”Nu știm exact cum sunt făcute”

de Redacția Jurnalul    |    27 Mar 2024   •   19:15
Românii NU mai au încredere în produsele bio: ”Nu știm exact cum sunt făcute”

Consumatorii români cumpără tot mai puțin produse bio deoarece nu mai au încredere în etichetele verzi. În plus, nu-și mai permit să achite prețurile prea mari.

Pandemia de COVID-19 i-a determinat pe oameni să acorde mai multă atenție sănătății și s-au îndreptat spre produsele bio însă cifrele arată că în ultima vreme, românii preferă să cumpere tot mai puțin. Asta pentru că nu mai au încredere în autenticitatea acestor produse.

”Prefer produsele tradiționale, bio este deja o marcă, nu știm exact cum sunt făcute, nu știm exact ce conțin, poate sunt făcute pentru profit, habar nu am... parcă tradițional e mai aproape de ce trebuie să fie”, spune un român.

”Eu bio prefer. Mă rog, toate produsele bio le cumpăr, da... și tradiționalele sunt foarte bune… depinde de gustul fiecăruia”, spune un alt român.

Prețurile mari sunt însă un alt motiv important pentru care românii aleg să renunțe la produsele cu eticheta verde.

”La nivel global, eu chiar cred că tendința este să avem un consum mai redus de produse bio pentru că a fost prima dată schimbarea taxei TVA de la 5 la 9 %, 4 % nu înseamnă puțin pentru o familie dacă e să ne gândim global. Pe de altă parte, mulți producători ies din sistemul convențional din cauza faptului că nu mai există un stimulent și pentru ei. Să produci organic… eforturile sunt mult mai mari”, a afirmă Marius, producător.

Medicii spun că e din ce în ce mai greu ca un produs să fie 100% eco.

”E posibil ca mulți dintre producători să abuzeze și mai mult de acest eco bio, este tot mai greu sa ai un produs ecologic cu adevărat, bio sau organic, atâta timp cât această formulă interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a îngrășămintelor artificiale...”, spune Laura Ene, medic nutriţionist.

La polul opus, românii nu renunță la produsele tradiționale românești, chiar dacă și preturile acestora sunt destul de ridicate.

”Este drept că un produs tradițional este mai scump decât unul convențional datorită procedurilor de execuție, din cauza faptului că dintr-un kg de carne, de cele mai multe ori la finalul rețetei rămâne undeva la 700 de grame”, spune Cristina producător.

În România, categoriile pentru care românii caută variante sustenabile sunt alimentele, cosmeticele, dar și băuturile, transmite Antena 3CNN

 

×
Subiecte în articol: consumatori produse bio bio