x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii nu ştiu că economiile din bănci sunt garantate. Care este suma pe care o recuperezi în 20 de zile dacă banca dă faliment?

Românii nu ştiu că economiile din bănci sunt garantate. Care este suma pe care o recuperezi în 20 de zile dacă banca dă faliment?

de Vali Blanaru    |    18 Iun 2014   •   15:35
Românii nu ştiu că economiile din bănci sunt garantate. Care este suma pe care o recuperezi în 20 de zile dacă banca dă faliment?
Doar 53% din clienţii băncilor ştiu că îşi recuperează banii în cazul în care banca dă faliment, se arată într-un sondaj realalizat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FDCB). Două treimi din populaţia bancarizată din Romania ştiu că depozitele sunt garantate iar 32% dintre cei care au economii recunosc FGDB ca fiind instituţia care garantează economiile la bănci. Dintre cei care ştiu ca îşi pot recupera banii în caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010. Deşi termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenţii se aşteaptă să-şi recupereze banii cam într-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievaţi. 10% cred că plafonul este mai mic de 100.000 de euro, în timp ce 26% se aşteaptă să primească toţi banii, indiferent de sumă. Presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenţi.

Cine, cum şi cât economiseşte?

Românii au încredere în leu. 80% dintre cei care au economisit în ultimul an au preferat moneda naţională. Tendinţa se păstrează şi în viitor : 76% dintre cei care îşi exprimă intenţia de a face economii în următoarele 12 luni aleg leul. Veniturile mici şi creşterea cheltuielilor curente sunt principalele motive pentru care românii nu economisesc. Mai puţin de un sfert dintre respondenţi au pus bani deoparte în ultimul an. Suma medie economisită lunar reprezintă în jur de 20% din venitul lunar. 40% dintre intervievaţi declară că nu vor economisi în 2014.

50% dintre cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, 26% în depozite la termen şi 19% în conturi de economii. Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de către cei cu un grad scăzut de informare despre bănci şi de către cei care nu au încredere în bănci. Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit (în proporţie de 80%), dar interesant este că doar 21% dintre deţinători ştiu că acest produs este ataşat unui cont curent. Depozitele la termen sunt considerate o metodă sigură de economisire de către persoanele care au încredere în bănci (37%), ştiu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment (39%) sau ştiu că FGDB garantează depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenţă.

Cine, cum şi cât se împrumută?

În ceea ce priveşte creditarea, 36% din populaţia bancarizată are în prezent un credit. Cea mai mare parte dintre aceştia utilizează creditul de nevoi personale fără ipotecă, în lei. Doar la creditele imobiliare sau ipotecare, euro continuă sa fie moneda în care aleg să se împrumute românii. Cei care apelează la credite de nevoi personale au în majoritatea cazurilor un singur împrumut (76% dintre respondenţi, restul având două sau mai multe credite). Ca intenţie de viitor, doar 12% din populaţia intervievată declară că ar fi dispusă să contracteze un anumit tip de credit, de regulă fără ipotecă. Intenţia de a achiziţiona un credit imobiliar este mai mare în rândul celor care au economii.

Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB în rândul populaţiei bancarizate din România. Cercetarea de piaţă, ale cărei date au fost colectate în perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014, a urmărit evoluţii legate de: situaţia financiară a populaţiei, comportament de economisire, atitudini faţă de sistemul bancar şi instituţii de credit, precum şi gradul de informare a românilor despre garantarea depozitelor şi aspecte privind instrumentele financiare şi creditarea.


×
Subiecte în articol: bănci cont de economii depozite bancare