Noul acord de tip preventiv pe care autorităţile române au convenit să-l semneze cu FMI va lovi în românii de rând, cu venituri mici. Călătoriile cu metroul, cu trenul, dar şi cu toate mijloacele de transport în comun din Capitală se vor majora. Totodată, Guvernul va tăia încă 5.700 paturi în spital şi numărul medicamentelor compensate sau gratuite. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile prevăzute în scrisoarea de intenţie convenită între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), document citat de Mediafax. Salariile nu vor creşte, nici măcar anul viitor, iar alocaţiile de încălzire vor fi restrânse. Toate aceste veşti rele nu ne-au fost spuse direct nici de reprezentanţii FMI, nici de cei ai Guvernului, deşi ele sunt stabilite negru pe alb în scrisoarea de intenţie.
Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie restrânse. Prin revizuirea modului de acordare a alocaţiilor de încălzire, economiile la buget vor creşte semnificativ, estimează Guvernul în scrisoarea de intenţie.
Deşi vom avea mai puţini bani, cheltuielile ne vor creşte. Guvernul s-a angajat să revizuiască lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine. Totodată, va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.
Şi călătoriile ne vor goli buzunarele. Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai bună acoperire a costurilor, în vederea eficientizării activităţii companiei. Totodată, Executivul va lăsa Metrorex şi RATB să majoreze tarifele peste rata inflaţiei. "Vom promova o legislaţie care să stabilească o nouă autoritate metropolitană (...). Legea va permite ajustări mai mari de tarife, dincolo de indexarea cu rata inflaţiei", se arată în document. O altă veste proastă este că CFR SA va închide 30% din liniile de cale ferată, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora. Nu este singura companie cu probleme, nominalizată în scrisoarea de intenţie. Tarom trebuie privatizată până la finele anului, CNH şi Termoelectrica vor lichida activele neviabile, CFR Marfă va scoate la vânzare în acest an un pachet minoritar de acţiuni.
Cu ochii pe rezerve
BNR se va consulta cu personalul FMI dacă rezervele vor scădea cu mai mult de 2 miliarde de euro într-o singură lună. Această prevedere este cuprinsă în scrisoarea de intenţie, deşi se estimează o creştere a rezervelor şi în acest an şi în 2012. România a decis să nu mai acceseze ultima tranşă din actualul acord cu FMI, pe motiv că rezervele BNR sunt suficiente în acest moment. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.
Controlul, la Finanţe
Controlul financiar al companiilor de stat va fi transferat până la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele în subordinea cărora se află către Ministerul Finanţelor, iniţiativa făcând parte dintr-un pachet de măsuri care au ca scop îmbunătăţirea guvernanţei.
Şi averile persoanelor cu venituri mari vor fi luate la puricat din august. "Vom asigura necesarul de personal pentru noul departament de analiză până la finele lunii martie", se arată în scrisoarea de intenţie.