x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii vor fi fripţi la buzunare

Românii vor fi fripţi la buzunare

de Daniela Ivan    |    13 Feb 2011   •   18:03
Românii vor fi fripţi la buzunare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Noul acord de tip preventiv pe care autorităţile române au convenit să-l semneze cu FMI va lovi în românii de rând, cu venituri mici. Călătorii­le cu metroul, cu trenul, dar şi cu toate mijloacele de transport în comun din Capitală se vor majora. Totodată, Guvernul va tăia încă 5.700 paturi în spital şi numărul medicamentelor compensate sau gratuite. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile prevăzute în scrisoarea de intenţie convenită între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), document citat de Mediafax. Salariile nu vor creşte, nici măcar anul viitor, iar alocaţiile de încălzire vor fi restrânse. Toate aceste veşti rele nu ne-au fost spuse direct nici de reprezentanţii FMI, nici de cei ai Guvernului, deşi ele sunt stabilite negru pe alb în scrisoarea de intenţie.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie restrânse. Prin revizuirea mo­dului de acordare a alocaţiilor de încălzire, economiile la buget vor creşte semnificativ, estimează Guvernul în scrisoarea de intenţie.
Deşi vom avea mai puţini bani, cheltuielile ne vor creşte. Guvernul s-a angajat să re­vi­zuiască lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu me­­di­camente mai ieftine. Totodată, va reduce nu­mă­rul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.

Şi călătoriile ne vor goli buzunarele. Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai bună acoperire a costurilor, în vederea eficientizării activităţii companiei. Totodată, Executivul va lăsa Me­trorex şi RATB să majoreze tarifele peste rata in­flaţiei. "Vom promova o legislaţie care să stabilească o nouă autoritate metropolitană (...). Le­gea va permite ajustări mai mari de tarife, din­colo de indexarea cu rata inflaţiei", se arată în document. O altă veste proastă este că CFR SA va închide 30% din liniile de cale ferată, re­pre­­zentând aproximativ 4.000 de kilometri, da­că nu găseşte un investitor care să realizeze în­treţinerea acestora. Nu este singura compa­nie cu probleme, nominalizată în scrisoarea de intenţie. Tarom trebuie privatizată până la fi­nele anului, CNH şi Termoelectrica vor lichida activele neviabile, CFR Marfă va scoate la vâ­n­zare în acest an un pachet minoritar de acţiuni.

Cu ochii pe rezerve
BNR se va consulta cu personalul FMI dacă rezervele vor scădea cu mai mult de 2 mi­liarde de euro într-o singură lună. Această prevedere este cuprinsă în scrisoarea de intenţie, deşi se estimează o creştere a re­zer­velor şi în acest an şi în 2012. România a decis să nu mai acceseze ultima tranşă din actualul acord cu FMI, pe motiv că rezervele BNR sunt suficiente în acest moment. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.

Controlul, la Finanţe
Controlul financiar al companiilor de stat va fi transferat până la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele în subordinea cărora se află către Ministerul Finanţelor, ini­ţia­tiva făcând parte dintr-un pachet de mă­suri care au ca scop îmbunătăţirea guver­nan­­ţei.
Şi averile persoanelor cu venituri mari vor fi luate la puricat din au­­gust. "Vom asigura necesarul de personal pentru noul depar­tament de analiză până la finele lunii martie", se arată în scrisoarea de intenţie.

×
Subiecte în articol: economia