x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Kremlinul cooperează cu Emiratele Arabe Unite, în contextul embargoului asupra petrolului rusesc

Kremlinul cooperează cu Emiratele Arabe Unite, în contextul embargoului asupra petrolului rusesc

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   18:00
Kremlinul cooperează cu Emiratele Arabe Unite, în contextul embargoului asupra petrolului rusesc
Sursa foto: Hepta

Vladimir Putin a avut, astăzi, o convorbire telefonică cu Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, despre cooperarea în cadrul OPEC+ și embargoul asupra petrolului rusesc impus de UE, G7 și Australia, scrie Reuters.

Cei doi și-au exprimat dorința de a coopera în cadrul OPEC+ pentru "garantarea stabilității pieţei mondiale a petrolului".
"S-a constatat cu satisfacţie implementarea continuă de către toate statele participante a deciziilor adoptate", e arată în comunicatul oficial.

Totodată, aceștia au convenit să-și intensifice cooperarea economică, comercială, precum și sectorul de transporturi. 

OPEC+ a decis, weekendul trecut, să mențină producția de petrol la nivelul stabilit în octombrie 2022, când s-a decis reducerea cotelor cu 2 milioane de barili/zi, spre nemulțumirea SUA și a țărilor occidentale. Cotațiile petrolului Brent se situează în jur de 85 de dolari/baril. 

În data de 5 decembrie 2022, G7, UE și Australia a decis plafonarea prețului pentru petrolul rusesc livrat pe mare, la 60 de dolari/baril. Măsura a fost luată cu scopul de a limita veniturile Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. 

OPEC+ înseamnă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, respectiv Emiratele Arabe Unite, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială, Irak, Iran, Kuweit, Libia, Nigeria, Congo și Venezuela, plus alți 10 producători. 

×