x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S&P scade ratingul, leul pierde în faţa euro

S&P scade ratingul, leul pierde în faţa euro

de Vali Blanaru    |    28 Oct 2008   •   00:00
S&P scade ratingul, leul pierde în faţa euro

Standard&Poor’s a redus ratingul de ţară acordat României şi este de aşteptat ca această decizie să crească substanţial consturile de finanţare ale României pe pieţele externe. Imediat după anunţul S&P, euro a câştigat 7 bani în faţa leului pe piaţa interbancară, ducând cursul la 3,7 lei.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a redus luni ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la “BB+”, de la “BBB–”, şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la “B”, de la “A–”, ambele cu perspectivă “Negativă”, ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit. Categoria investment grade (risc investiţional redus) presupune un rating S&P de cel puţin “BBB–”.

Reducerea ratingului acordat României de agenţia Standard&Poor’s şi retrogradarea din categoria investment grade obligă la o politică fiscală şi salarială mai strictă şi măsuri de susţinere a mediului de afaceri, pentru a atrage în continuare investiţii străine, consideră analiştii. Majoritatea analiştilor priveşte decizia agenţiei de evaluare financiară ca parţial fundamentată de evoluţiile recente ale economiei şi a celorlalţi indicatori macroeconomici, dar remarcă faptul că anunţul S&P a venit aproape imediat după promulgarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Mai mult, analiştii români se tem de un efect de contagiune, arătând că, în funcţie de evoluţiile internaţionale, dar mai ales de evenimentele interne, şi alte agenţii de rating ar putea lua decizia de reducere a calificativelor acordate României. “Unul dintre pilonii unei decizii de retrogradare a fost presiunea pe deficit şi toţi trebuia să ştim asta. Ca să fim corecţi, trebuie spus că nu toţi indicatorii s-au înrăutăţit, mai ales că principala critică adusă de S&P viza deficitul de cont curent, unde România a înregistrat o reducere în prima parte a anului. Suntem sub Bulgaria şi este anormal, pentru că macroeconomic cu siguranţă nu stăm mai rău. Probabil că mulţi nu credeau într-o retrogradare înainte de reducerea ratingului pentru ţara vecină”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

DECIZIE TARDIVĂ
Economistul-şef al BRD-Groupe Société Générale, Florian Libocor, consideră insuficient argumentată decizia S&P, arătând că motivele invocate de agenţia de evaluare sunt parţial valabile în momentul actual. El aminteşte că România a avut în ultimii cinci ani un deficit bugetar sub nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht şi, în ciuda presiunilor actuale, ar putea rămâne şi în următorii trei ani sub pragul de 3% din PIB.

Analiştii văd pe termen scurt o uşoară depreciere a monedei naţionale, dar consideră că există riscuri mult mai mari pentru economie în următorul an, în lipsa unor măsuri imediate. Printre efectele negative se numără creşterea semnificativă a costului de finanţare a deficitelor, mai ales dacă acestea se vor adânci, şi o reducere drastică a investiţiilor străine directe.

PRESIUNI ELECTORALE
Analiştii amintesc că agenţia de evaluare are în vedere la stabilirea ratingului şi perspectivele privind politica internă, iar, la acest capitol, România este dezavantajată, întrucât nu se întrevede o “majoritate clară” în urma alegerilor din noiembrie. Directorul executiv al companiei GEA Strategy & Consulting, Dragoş Pâslaru, a arătat că, fără măsuri rapide de contracarare, consecinţele negative ale reducerii calificativelor de ţară se vor amplifica în anul următor. “Dacă nu vii cu nişte măsuri care să dinamizeze mediul de afaceri şi să susţină creşterea productivităţii, atunci, anul viitor consecinţele vor fi amplificate. Chiar dacă economia nu va fi afectată imediat, la fel ca în alte state, pentru că are fundamente mai bune, avem nevoie în mod rapid, după alegeri, probabil, de un program de gestiune a creşterii pe termen mediu”, a mai spus Pâslaru.

În comunicatul S&P se menţionează că a fost menţinută perspectiva “Negativă” pentru cele două ratinguri, din cauza accentuării riscurilor pentru România.

În absenţa unor măsuri semnificative ale autorităţilor pentru combaterea problemelor, economia României s-a supraîncălzit, iar gradul de îndatorare a crescut, susţinut de avansul creditului neguvernamental, care a atins 50,5% în septembrie pentru ultimele 12 luni, notează agenţia de evaluare. “Autorităţile nu s-au ocupat de aceste provocări economice, atenţia transferându-se către alegerile generale care urmează”, se mai spune în comunicat.

 

Deprecierea cursului

Moneda naţională s-a depreciat puternic în urma anunţului Standard&Poor’s privind reducerea ratingului României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung şi a calificativului pentru creditele pe termen scurt, iar cursul de schimb a urcat cu circa şapte bani, la 3,76-3,78 lei/euro. La închiderea pieţei locale, în jurul orei 16:30, euro era tranzacţionat la 3,7 lei, iar, imediat după anunţul agenţiei de rating, rata de schimb a urcat la 3,76-3,78 lei/euro.

×
Subiecte în articol: economic