x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scrisoare pentru Oltchim

Scrisoare pentru Oltchim

18 Apr 2010   •   00:00

Ministerul Economiei va elabora, săptămâna viitoare, o scrisoare de confort prin care să demonstreze viabilitatea companiei Oltchim Râmnicu-Vâlcea, după ce Guvernul a notificat Uniunea Europeană în vederea acordării unei garanţii de stat, potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, citat de Mediafax.
În iunie 2009, Guvernul a anunţat că va finaliza procedurile de transmitere către Comisia Europeană a pre-notificării privind situaţia Oltchim, în vederea acordării unei garanţii de stat în valoare de 49 milioane euro.
O lună mai târziu, Guvernul a decis conversia în acţiuni a datoriilor combinatului Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în cuantum de 134 milioane euro, şi începerea procedurilor de garantare în proporţie de 80% a unui credit de peste 300 milioane euro al companiei.
Boc a precizat atunci că Executivul aşteaptă răspunsul Comisiei Europene faţă de aceste măsuri.
Miercuri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a cerut Guvernului să pună în practică măsurile de sprijinire a Oltchim, arătând că acestea au fost aprobate în timpul guvernării PD-L-PSD, în urmă cu opt luni, şi nu au fost încă aplicate.
El a arătat că, dacă premierul Emil Boc va minţi din nou, îi roagă pe lucuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea "să-i arate obrazul devenit din ce în ce mai gros în ultimul timp" şi să-i reamintească promisiunea făcută înainte de campania electorală.
Combinatul chimic estimează că în acest an va obţine un profit de 8,5 milioane lei, la o creştere de 2,5 ori a veniturilor, după ce în 2009 a avut pierderi de 209,8 milioane lei, potrivit proiectului de buget al companiei.
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Compania este controlată de stat, care deţine prin Ministerul Economiei 54,79% din titluri, în timp ce grupul PCC are aproape 12,16% din acţiuni.

×
Subiecte în articol: economic