x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sediu de lux pentru Ministerul Dezvoltării

Sediu de lux pentru Ministerul Dezvoltării

de Adrian Stoica    |    16 Aug 2021   •   07:20
Sediu de lux pentru Ministerul Dezvoltării

Pe ce se mai cheltuiesc banii bugetului / Lucrări de renovare la Palatul Parlamentului / 74 de milioane de lei, costurile întreținerii curente pentru cea mai mare clădire din România

Guvernul scoate 15 milioane de euro din vistierie pentru a face unele lucrări de reamenajarea  a Corpului B3 al Palatului Parlamentului. Această parte a celei mai mari clădiri din România ar urma să devină sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA). În prezent, terasa Parlamentului se află și ea în renovare, investiția fiind de 2,5 milioane de euro.

 

Principalele lucrări vor avea în vedere refacerea elementelor de arhitectură, a instalaţiilor de canalizare pluvială, electrice, termice, ale celor pentru iluminat, de securitate şi de ventilare-climatizare. Realizarea acestei investiții a fost decisă la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, când Guvernul Orban a adoptat un act normativ în acest sens. „Necesitatea adoptării acestei Hotărâri de Guvern este condiţionată de faptul că, în prezent, MLPDA îşi desfăşoară activitatea în opt sedii situate în municipiul Bucureşti, aspect care dăunează bunei desfăşurări a activităţilor în cadrul ministerului”, se arăta într-un comunicat emis la acea vreme de Ministerul Dezvoltării.


După reamenajarea acestui corp, Ministerul Dezvoltării ar urma să ocupe subsolul, demisolul, parterul (parţial), etajele 1-5 şi etajul 6 (parţial). Contractul a fost atribuit firmelor: Construcții Erbașu, Terra Gaz Construct și Professional Construct Proiectare. Finanțarea este asigurată de la bugetul de stat. Criteriul de atribuire a fost de cel mai bun raport calitate-preț. Pentru alegerea contractanților, prețul ofertei a avut o pondere de 60%.

 

Cu umbrela în Parlament

 

În această perioadă la Palatul Parlamentului se desfășoară o serie de lucrări de renovare, vizată fiind terasa. Aceasta este cea mai mai mare lucrare de reabilitare a clădirii după construirea ei. Execuția se impunea, având în vedere că în multe din încăperile Casei Poporului ploua, inclusiv în restaurantul Camerei Deputaţilor. Lucrările ar urma să fie gata în noiembrie, așa că parlamentarii vor reveni a serviciu în plin șantier. Investiția se  ridică la 2,5 milioane de euro.

 

Costul întreținerii clădirii, veșnica problemă

 

Potrivit unui memorandum care a însoțit proiectul de buget al Camerei Deputaților, care este și administratorul clădirii, în acest an s-au prevăzut 21 de  milioane de lei pentru  lucrările de refacere a pasajului subteran, retehnologizarea ascensoarelor și achiziționarea  de calculatoare pentru birourile parlamentare din teritoriu. Alți 21,47 de milioane de lei au fost alocați „pentru reparații capitale aferente activelor fixe (retehnologizare stație hidrofor, refacere terase circulabile corpurile A3-F-G și lucrări refacere și protejare fațada din piatră naturală corp A3 din Palatul Parlamentului ș.a.)”. Pentru lucrările de întreținere curentă și funcționare, suma alocată anul acesta ajunge la peste 74 de milioane de lei, în condițiile în care veniturile proprii ale Camerei Deputaților sunt de numai 9,5 milioane de lei. În ultimii cinci ani, plata facturilor de întreținere și a reparațiilor a costat aproximativ 30 de milioane de euro.

 

Palatul Parlamentului, muzeul marmurii

 

Palatul Parlamentului are o suprafață de 360 de mii de metri pătrați, iar clădirea a fost proiectată de un grup de patru sute de arhitecți coordonați de arhitectul Anca Petrescu. La realizarea construcției, au fost utilizate 700.000 de tone de oțel și 550.000 de tone de ciment. De asemenea, s-au folosit 1.000.000 de metri cubi de marmură, 900.000 de metri cubi esenţe de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 de metri cubi de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 de metri pătrați de covoare și 3.500 de metri pătrați de piele. Casa Poporului are patru niveluri subterane și două adăposturi antiatomice. Construcția clădirii a început în 1984, dar ea nu este finalizată complet nici astăzi. Din cele 1.100 de încăperi, doar 400 sunt date în folosință.  În 1990 clădirea era a doua cea mai mare din lume, după Pentagon.

 

5,5 miliarde de lei, valoarea de inventar

 

În noiembrie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 710, în care valoarea de inventar actualizată a clădirii era de  5.589.869.864 de lei, după ce în 2016 ea era evaluată la 5.200.000.000. În același act normativ, valoarea terenului aferent Palatului Parlamentului era de 4.295.618.469 de lei, iar valoarea parcării subterane, de 45.868.825 de lei. Terenul aferent clădirii are o suprafață de 310.920 de metri pătrați, iar parcarea subterană are o suprafaţă de 13.286 de metri pătrați.

×