x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeitan: "Numărul şomerilor va scădea în cea de-a doua parte a anului"

Şeitan: "Numărul şomerilor va scădea în cea de-a doua parte a anului"

06 Ian 2010   •   00:00
Şeitan: "Numărul şomerilor va scădea în cea de-a doua parte a anului"

Şomajul va creşte în prima parte a lui 2010, urmând să se reducă ulterior, iar la final va ajunge la o rată de 7,3 la sută, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, la audierile din Comisiile parlamentare de specialitate reunite, pe marginea proiectului de buget pe 2010 al MMFPS.



Potrivit oficialului, numărul şomerilor va scădea spre sfârşitul lui 2010 la 645.000 (7,3 la sută rată a şomajului), de la 700.000, corespunzător unei rate a şomajului de 7,8 la sută, cât s-a înregistrat la finele lui 2009. Şeitan a anunţat că, în 2010, salariul mediu brut va fi de 1.136 de lei, iar contribuţiile angajaţilor şi cele ale angajatorilor se vor menţine la nivelul din 2009, informează Agerpres. În ceea ce priveşte pensiile, valoarea medie a punctului de pensie se va menţine la 732,8 lei, iar numărul pensionarilor va ajunge la 4,690 milioane.

Cu prilejul prezentării principalilor indicatori pe care se fundamentează proiectul de buget supus dezbaterii deputaţilor şi senatorilor, oficialul a precizat că bugetul asigurărilor sociale de stat propus pentru 2010 va fi de 41,060 miliarde lei, respectiv 7,62 la sută din PIB.

În discuţiile care au urmat, deputatul Ioan Cindrea a caracterizat acest buget al asigurărilor sociale ca fiind unul 'antisocial, lipsit de realism, cu efecte sociale şi economice negative'. Un alt parlamentar (PNL) a apreciat că proiectul de buget va duce la pauperizarea pensionarilor şi a criticat faptul că bugetul de şomaj prevede doar măsuri pasive în domeniul forţei de muncă.

Vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Ioan-Nelu Botiş, a spus că aşteaptă de la Guvern noua Lege a pensiilor, care să corecteze valoarea punctului de pensie printr-o nouă formulă de calcul, ce va ţine cont de rata inflaţiei şi de creşterea economică, şi nu de salariul mediu pe economie, ca în prezent, salariu ce poate scădea.

La rândul său, deputatul Dan Mircea Popescu s-a referit la acest 'buget de austeritate severă' şi a atras atenţia că Ministerul Finanţelor nu este preocupat de creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor.

×
Subiecte în articol: economic