x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeitan: Plata pensiilor se va face fără probleme în 2010

Şeitan: Plata pensiilor se va face fără probleme în 2010

24 Feb 2010   •   00:00

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că plata pensiilor se va face fără probleme în acest an şi este asigurată prin transferul de la bugetul de stat a 1,7 miliarde de euro. În plus, pensia socială minimă va fi indexată cu rata inflaţiei.

Şeitan a subliniat din nou necesitatea reformării sistemului de pensii, precizând că aceasta este o problemă la nivel european, afectând interesul multor ţări.

"Sistemul de pensii în Europa, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a schimbărilor demografice, nu mai poate fi susţinut pe termen mediu şi lung, trebuie reformat acum, pentru că altfel va fi precum o bombă cu ceas", a declarat Mihai Şeitan, citat de Mediafax.

El a mai spus că dacă actualul sistem de pensii ar fi păstrat în România, anul viitor suma transferată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor ar trebui să crească la două miliarde de euro, iar până în 2025, suma transferată în acest scop ar ajunge să reprezinte şase la sută din PIB.

"Dacă nu luăm măsuri acum, atunci greu mai poţi să repari o astfel de situaţie", a explicat Şeitan.

Demnitarul a mai spus că astăzi începe dezbaterea proiectului de Lege a pensiilor în Comisia de muncă de la Senat, iar în paralel alte trei comisii din Camera Deputaţilor vor aviza proiectul de act normativ, care va fi în dezbatere în toată sesiunea parlamentară.

 


×
Subiecte în articol: economic