Inflaţia din Ungaria a atins un vârf de 25% în primul trimestru al anului trecut, cea mai ridicată din UE, ţara întâmpinând dificultăţi în a-şi revitaliza economia în condiţiile în care puterea de cumpărare este în scădere.
Date recente arată că vânzările de retail au avansat cu 0,8% în noiembrie în termeni lunari, deşi acestea au fost cu 8,7% mai mici în termeni anuali pe primele 11 luni ale anului pe fondul scăderii consumului.
Guvernul premierului Viktor Orban încearcă să revigoreze economia, care a înregistrat prima creştere trimestrială dintr-un an în T3, cu alegeri locale şi în cadrul Parlamentului European la orizont.
„În ultimele luni, fenomenul în care dimensiunea anumitor produse scade în timp ce preţurile acestora rămân neschimbate sau chiar cresc a atras o atenţie sporită în unele ţări“, se arată într-un comunicat al ministerului maghiar al economiei.
În linie cu noile reguli care vor intra în vigoare din martie şi vor fi valabile timp de două luni, retailerii alimentari cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de forinţi (2,6 milioane de euro) vor fi obligaţi să afişeze avertizări de preţ pentru produsele a căror dimensiune a scăzut în raport cu perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2020 - 1 iulie 2023. Producătorii de alimente, importatorii şi furnizorii vor fi de asemenea obligaţi să notifice retailerii cu privire la orice reduceri de cantitate.
Conform Portfolio, în cazul nerespectării regulilor, autoritatea pentru protecţia consumatorilor va lua măsuri. Consumatorii vor putea afla de asemenea despre produsele afectate de reducerea ambalajului din baza de informaţii disponibilă public pe website-ul Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (NEBIH).
„Consumul ar putea începe să crească. Totuşi, pentru ca această schimbare să fie semnificativă şi de durată, trebuie reclădită mai întâi încrederea consumatorilor, acesta fiind un proces mai de durată“, au declarat economiştii ING pentru Reuters.
Şi Franţa a atacat la finalul anului trecut fenomenul shrinkflaţiei. Ţara a înaintat Comisiei Europene un proiect de decret ce ar cere retailerilor alimentari locali să semnalizeze când costul unui produs rămâne neschimbat deşi dimensiunea acestuia scade, notează Bloomberg.
Dacă va fi susţinut de Bruxelles, decretul ar putea fi pus în aplicare în a doua jumătate a lunii martie.
În Germania, ministrul pentru protecţia consumatorilor Steffi Lemke vrea să acţioneze împotriva creşterilor ascunse de preţuri în supermarketuri cu o nouă lege care să interzică ambalajele de aceeaşi dimensiune cu conţinut redus, cât şi ambalajele mai mari cu conţinut nemodificat, potrivit freshplaza.com.
Un sondaj Ipsos recent realizat în rândul a 33 de ţări relevă că 46% dintre consumatori au observat fenomenul shrinkflaţiei. 48% dintre respondenţi consideră practica inacceptabilă, francezii fiind cei mai indignaţi.
(sursa: Mediafax)