
Acestea sunt chestii din viața de zi cu zi, iar puțină flexibilitate este indicată. Apoi sunt compromisurile mai mari, care nu ar trebui luate cu ușurință. Anumite compromisuri te pot obliga să pui la îndoială menținerea în relație.
Iată care sunt compromisurile pe care nu ar trebui să le faci niciodată în relația ta:
1. Vise și obiective
Mai ales când ești tânăr, trebuie să-ți urmezi obiectivele. „Dacă scopul tău este să devii inginer și ai o oportunitate grozavă de angajare într-un oraș departe de partenerul tău, ar trebui să o iei”, spune Alli Owen, antrenor de viață specializat în relații.
„Dacă acel partener este matur și respectuos, el/ea îți va onora obiectivele și te va sprijini în realizarea lor.” Dacă renunți la visele tale pentru altul, s-ar putea să ajungi să le resimți mai târziu.
2. Valori
Acestea te definesc. Dacă nu ești un mare băutor, dar partenerul tău este, și îți afectează relația în moduri negative, este în regulă să-i dai un ultimatum.
Owen spune că partenerul tău ar trebui să-ți respecte prioritățile majore de viață – fie că este vorba despre sănătate, familie sau carieră – și să vrea să fie o persoană mai bună, nu numai pentru tine, ci și cu tine. „Dacă ți-ai imaginat că te căsătorești cu o persoană de o anumită credință sau religie, așteaptă să te maturizei până când o găsești.”
Compromisurile cu valorile de bază într-o relație pot duce la resentimente, pierderea autenticității și deteriorarea încrederii, subminând în cele din urmă stabilitatea și satisfacția relației.

Un studiu din 2015 a concluzionat că menținerea valorilor este crucială pentru a promova o conexiune sănătoasă și autentică cu partenerul tău, bazată pe respect și înțelegere reciprocă. Dacă ai îngrijorări cu privire la potențiale ciocniri de valori, comunicarea deschisă și sinceră cu partenerul este crucială pentru a naviga sănătos între dezacorduri.
3. Stilul de viață
Să presupunem că ți-ai dorit întotdeauna cel puțin doi copii și viața la țară, dar partenerul tău nu vrea copii și preferă să locuiască în oraș. Viața pe care ți-o dorești poate părea sufocantă pentru partenerul tău și nu poți face compromisuri fără ca unul dintre voi să fie nefericit.
Cel mai bun lucru de făcut este să nu mai prelungești inevitabilul și să închei relația. Nu are rost să pierzi timpul cuiva dacă viziunea vieții voastre nu se aliniază.
4. Familia și prietenii
Ai grijă de orice partener care încearcă să te împiedice să-ți vezi familia și prietenii. Este normal să îi vezi mai rar deoarece acum petreci mai mult timp cu partenerul tău și, deși o oarecare posesivitate te poate face să te simți dorit și special la început, poate fi, de asemenea, un steag roșu al lucrurilor care vor urma mai târziu în relație.
Prieteniile te pot ajuta să cultivi relații mai sănătoase și să fii mai sănătos, în general. Studiile au arătat că persoanele în vârstă cu prieteni au mai multe șanse să trăiască o viață mai fericită decât cei care nu au mulți prieteni apropiați.
Înlăturarea familiei și a prietenilor pentru o relație poate duce la sentimente de izolare, resentimente și o pierdere a sinelui, dăunând sănătății mintale și relației în sine.
Un studiu, publicat în Journal of Happiness Studies, a constatat că aceasta implică adesea sacrificarea rețelelor esențiale de sprijin social și a unui sentiment de identitate personală. Prioritizarea unei relații în detrimentul altora poate crea un dezechilibru nesănătos și poate submina bunăstarea generală.
5. Valoarea de sine
Cu toții ar trebui să ne așteptăm să fim tratați cu dragoste și respect de către parteneri. Aceștia ar trebui să ne stea alături în momente bune și rele, și nu ar trebui să ne facă să ne simțim prost cu noi înșine.
Nu accepta abuzul verbal (sau, bineînțeles, fizic) în relația ta. Comunicarea nesănătoasă poate fi grav dăunătoare pentru sima de sine.
6. Intimitate
Dacă tu și partenerul tău sunteți de acord cu privire la importanța atât a intimității fizice, cât și a nevoilor emoționale, atunci totul este bine. Dar dacă nu ești de acord cu privire la importanța relativă a intimității și nevoile tale nu sunt satisfăcute în dormitor, atunci va deveni din ce în ce mai greu cu trecerea timpului și, probabil, va provoca în cele din urmă o ruptură sau va genera resentimente, spune dr. Mark White. Problemele care nu sunt abordate devreme pot duce, de asemenea, la și mai puțină intimitate și posibilă infidelitate mai târziu.
Nu ar trebui să-ți compromiți niciodată viața intimă într-o relație deoarece sacrificarea constantă a nevoilor sau dorințelor tale poate duce la resentimente, scăderea satisfacției și a sentimentului de sine.
Cercetările publicate în revista Greater Good din UC Berkeley au explicat că o intimitate sănătoasă necesită o comunicare deschisă și respect reciproc pentru limitele și dorințele fiecărui partener. Stabilirea unor limite clare în ceea ce privește intimitatea este crucială pentru menținerea integrității personale și respectarea propriilor nevoi în cadrul unei relații.
7. Principii
Expertul în relații Chris Armstrong spune adesea că bărbații și femeile acceptă dorința partenerului lor de a nu trimite mesaje sau flirta cu alții.
Flirtul este un semn că partenerul tău are nevoie de altcineva care să-i îndeplinească orice parte a nevoilor sale... care ar putea fi chiar ego-ul. Nu suporta asta decât dacă ești cu adevărat de acord cu el.
8. Tipul de relație pe care ti-l doresti
Nu ar trebui să fie niciodată în regulă ca partenerul tău să te preseze pentru a face lucruri pe care nu vrei să le faci. De exemplu:
A avea o relație deschisă, un trio sau orice altceva care te face să te simți inconfortabil în relația ta. A invita o altă persoană în relația ta este o decizie importantă, care poate crea gelozie atunci când vrei să-ți întărești legătura intimă.
Este important să nu faci niciodată compromisuri cu privire la tipul de relație pe care îl doreșt, deoarece sacrificarea constantă a valorilor și nevoilor tale de bază poate duce la resentimente, scăderea stimei de sine și la lipsa autenticității. Acest lucru dăunează în cele din urmă sănătății mintale și împiedică potențialul unui parteneriat împlinit.
Relațiile sănătoase implică compromisuri asupra unor probleme minore, nu asupra aspectelor fundamentale ale identității tale și a ceea ce ai nevoie de la un partener.
Institutul Gottman recomandă să comunici nevoile și limitele partenerului tău, și să le ascultați activ pentru a găsi o soluție care să funcționeze pentru amândoi.
9. Nevoia de comunicare
A avea compatibilitate în comunicare este mai important decât își dau seama mulți când vine vorba de relații.
Dacă într-adevăr trebuie să conversezi des cu partenerul tău. și se pare că acesta ignoră sau preferă doar să trimită mesaje, ar putea prezenta probleme de comunicare mai departe, în special cu probleme mari. Adesea acceptăm o comunicare mai puțin consecventă decât avem nevoie, creând scuze pentru partenerii noștri. Adevărul este că ori ești o prioritate, ori nu ești.
10. Securitatea financiară
În zilele noastre, este important să îți controlezi finanțele dacă intenționezi să cumperi o casă, să iei împrumuturi sau să visezi să te pensionezi mai devreme. Și,creditele proaste ale partenerului tău sau obiceiurile de cheltuieli te pot afecta. Dacă din punct de vedere financiar,nu contribuie la cheltuieli, nu este nimic de acceptat aici.
Dacă ai impresia că plătești în mod constant facturile, cel mai bine este să-ți păstrezi conturile și finanțele separate, și să planifici întâlniri foarte ieftine.
Compromisurile constante cu privire la finanțe în relații pot fi dăunătoare, deoarece banii sunt adesea profund legați de valorile personale, securitate și control. Acest lucru poate duce la potențiale resentimente, stres și conflicte în cadrul familiei
Un studiu din 2011 recomandă stabilirea unui sistem de gestionare a finanțelor, inclusiv conturi comune pentru cheltuieli partajate și conturi individuale pentru cheltuieli personale, notează yourtango.com.