x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sibiu - Ferme de vipere cu bani de la UE

Sibiu - Ferme de vipere cu bani de la UE

04 Feb 2005   •   00:00

Zeci de sibieni au luat cu asalt Centrul Judetean de Consultanta Agricola (CJCA), pentru a afla cum se pot imbogati peste noapte crescand vipere. Noua afacere este ademenitoare, pentru ca poate aduce o gramada de bani fara multa bataie de cap.


LAURENTIU PARNICA

FINANTARE. "Un numar insemnat de sibieni ne contacteaza pentru a afla de ce au nevoie pentru a deschide asemenea ferme. Mult mai putini sunt cei care revin dupa prima intalnire. Chiar daca par afaceri facile, si acestea trebuie incepute cu capital minim de 10.000 euro. Cu aceasta suma se poate incepe o crescatorie de melci, dar pentru alte ferme costurile pot ajunge la 20.000 de euro", declara Florentina Burla, responsabil relatii cu presa din cadrul CJCA. Aceasta mai spune ca persoanele care solicita sfaturi pentru deschiderea fermelor exotice sunt in general oameni de varsta mijlocie, someri sau persoane care au lucrat in strainatate si detin un capital pentru inceperea unei afaceri pe cont propriu. Oricine poate porni o ferma de vipere, mai ales daca reuseste sa obtina finantare de la Uniunea Europeana, prin programul SAPARD. Romanii interesati pot primi de la UE intre 5.000 si 4 milioane de euro, pentru un proiect de acest gen.

AFACEREA. Cresterea viperelor poate fi o afacere rentabila. Un gram de venin de vipera, la pretul cel mai mic posibil, este echivalentul a 80 grame de aur. Practic, pe un gram de venin se obtin cel putin 800-1.000 de euro. O vipera produce 1,5 grame de venin pe an, iar o crescatorie mica are in jur de 200 de exemplare. Investitia initiala este mica in raport cu beneficiile. Vipera se creste usor in terarii de sticla, mananca soareci si face cel putin 10 pui. Veninul este foarte cautat de fabricile de medicamente din lume, pentru producerea unor medicamente folosite in tratarea epilepsiei, dar si pentru cangrena, ulcer, icter, hemofilie, iar mai nou cancer.

×
Subiecte în articol: economic