x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ŞOMAJ / Exportul, lovit de recesiune

ŞOMAJ / Exportul, lovit de recesiune

04 Dec 2008   •   00:00

Exportatorii ar putea trimite în şomaj între 100.000 şi 300.000 de angajaţi în următoarele luni, din cauza scăderii cu circa 35% a cererii de exporturi în mai multe domenii de activitate.



“Între 100.000 şi 300.000 de persoane care lucrează în producţia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv, în ultimul trimestru al acestui an şi în prima jumătate din 2009. Multe unităţi de producţie îşi micşorează forţa de muncă, iar şomajul tehnic reprezintă un cost mare pentru fabrici”, a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR). Conducerea ANEIR a propus Guvernului compensarea parţială a acestor cheltuieli, însă Executivul a refuzat. “Recesiunea există deja în materie de exporturi, dar este importată şi nu depinde de noi. Putem atenua efectul prin stimularea investiţiilor şi modernizarea firmelor”, consideră Ionescu.

CERERE
Comenzile din partea statelor membre UE au scăzut cu până la 35% în mai multe domenii ale activităţii de export. “Toate patronatele cu activităţi de export se confruntă cu un deficit de cerere între 10%-35% pentru ultimul trimestru din acest an. Sunt foarte puţine firmele care primesc comenzi, iar cele care au comenzi nu au bani să producă, în condiţiile în care băncile comerciale evită să crediteze exportatorii”, a spus Ionescu. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic