x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomaj tehnic la ArcelorMittal Galaţi

Şomaj tehnic la ArcelorMittal Galaţi

de Elena Stan    |    11 Mai 2009   •   00:00
Şomaj tehnic la ArcelorMittal Galaţi
Sursa foto: /Mediafax

Angajaţii combinatului siderurgic Galaţi sunt, prin rotaţie, în şomaj tehnic până în iulie. Măsura ar pu­tea determina returnarea ajutorului de stat în valoare de 1 miliard de dolari primit la privatizare.



Criza economică fără precedent afectează producătorii de oţel de la noi din ţară. Astfel, indienii de la Mittal au decis să trimită angajaţii combinatului siderurgic Galaţi în şomaj tehnic pentru o perioadă de circa trei luni.

"Toţi cei 11.700 de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi vor intra de luni prin rotaţie în şomaj tehnic, câte zece zile, iar în această perioadă care se va încheia la sfârşitul lunii iulie, angajaţii vor fi plătiţi cu 85 la sută din salariu", potrivit directorului combinatului, Augustine Kochuparampil. Acesta a mai spus că programul vizează inclusiv conducerea combinatului.

Măsura ar putea fi întreruptă doar dacă ar exista un reviriment al pieţei, lucru puţin probabil în perioada următoare. "Deocamdată nu putem vedea nici o schimbare semnificativă în piaţă. Trebuie să fim pregătiţi pe varianta că lucrurile se vor îmbunătăţi într-un timp mai îndelungat. Dar nu am luat nici o decizie despre ce vom face după şomaj tehnic. Suntem deschişi şi anali­zăm situaţia zi de zi şi lună de lună şi numai dacă lucrurile se vor înrăutăţi ne vom gândi la noi măsuri", a mai spus Kochuparampil.

Nerespectarea tuturor condiţiilor prevăzute în contractul de privatizare, privind viabilitatea durabilă a societăţii şi investiţiile în pro­iecte de mediu, ar putea obliga compania să returneze total sau parţial ajutoarele primite. ArcelorMittal Galaţi a primit ajutoare de stat în valoare de 1 miliard de dolari la privatizare.


PRODUCŢIE REDUSĂ
Guvernul nu este de acord cu închiderea Uzinei Cocso-Chimice de la Galaţi deoarece închiderea acesteia pune în pericol întreaga capacitate de producţie a combinatului. "Ne exprimăm dezacordul faţă de intenţia în­chi­de­rii Uzinei Cocso-Chimice, unde lucrează 1.500 de salariaţi, care din punct de vedere tehnic va duce la transformarea combinatului siderurgic integrat într-o simplă unitate de relaminare ta­blă groasă", se specifica în scrisoarea realizată de Ministerul Economiei, transmisă către ma­nagementul Ar­celorMittal Galaţi.

Tot în scri­soa­re se arată că reducerea cantităţii de cocs im­por­tat determină scăderea de circa patru ori a producţiei de oţel. "În mod excepţional, prin soluţia propusă se pot importa cantităţi de cocs care pot conduce la elaborarea a maximum 1-1,5 mili­o­a­ne tone de oţel pe an, ceea ce este to­tal ne­ren­tabil, având în vedere capacităţile ins­ta­late de care dispune combinatul: furnale - cir­ca 7 mili­oane de tone, oţelării - 6 milioane de tone, laminoare la cald - peste 6 milioane de tone."

Conducerea combinatului siderurgic a recurs la un program de autodisponibilizare pentru cei 1.400 de angajaţi ai uzinei Cocso-Chimice. "Am introdus o schemă de plecări vo­luntare modificată doar pentru angajaţii din Uzina Cocso - Chimică. Pentru angajaţii care nu vor participa la schema de plecări volun­ta­re, lucrăm la un concept nou care se numeşte «Talent Pool», care ne permite să punem îm­pre­u­nă oa­menii care ar fi surplus într-un anumit segment şi a vedea ce facem în continuare cu ei", a mai spus Augustine Kochuparampil. Angajaţii ArcelorMittal Galaţi care vor fi disponibilizaţi la cerere vor primi între 10.000 şi 25.000 de lei, plus între 8 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

×
Subiecte în articol: economic galaţi