x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomerii crizei - Petrom dă afară 3.000 de oameni

Şomerii crizei - Petrom dă afară 3.000 de oameni

de Elena Stan    |    29 Ian 2009   •   00:00
Şomerii crizei - Petrom dă afară 3.000 de oameni

Criza economică va lăsa fără loc de muncă, până în luna martie, aproape 58.000 de români. Numai de la compania Petrom, membră a grupului austriac OMV, vor fi disponibilizaţi începând din 1 februarie 3.000 de angajaţi.



Situaţie dramatică pe piaţa muncii. 641 de firme din toată ţara au anunţat că până la finalul lunii martie vor disponibiliza 57.760 de salariaţi, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe firme provin din Braşov, Galaţi, Cluj, Satu Mare, Argeş. Cei mai mulţi şomeri vor fi în Bucureşti 7.374 de persoane, urmat de Cluj şi Galaţi. Cele mai afectate domenii sunt construcţiile, confecţiile, agricultura, industria uşoară, fabricarea substanţelor şi produselor chimice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, precum şi prelucrarea aluminiului.

CAZUL PETROM
Consumul redus de gaze naturale de la sfârşitul anului trecut şi fluctuaţiile preţului ţiţeiului au determinat Petrom să dea afară 3.000 de salariaţi la nivelul întregii ţări, începând din 1 februarie. "Compania Petrom a anunţat că va disponibiliza trei mii de angajaţi la nivelul întregii ţări, începând cu 1 februarie, însă nu se precizează care sunt judeţele", a spus Dragoş Pârvan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova. "Măsura a fost luată deoarece consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 21% în ultimul trimestru din 2008 faţă de perioada similară a anului anterior. Scăderea a fost generată în principal de sistarea parţială a activităţii marilor combinate chimice", potrivit OMV. "Vor fi disponibilizaţi 2.700 de angajaţi ai companiei Petrom, care reprezintă aproximativ 8% din totalul angajaţilor. Aceştia vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime. Noi, ca sindicat, am fost de acord cu această disponibilizare, cu condiţia să fie păstrate celelalte locuri de muncă. În continuare sunt posibile disponibilizări, în funcţie de cât de jos ajunge preţul ţiţeiului", a explicat Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI) din Petrom. Potrivit condiţiilor din contractul de privatizare, din 2004, societatea Petrom urma să realizeze un program de restructurări. Astfel, Petrom va avea la finele anului 2009 un număr de 22.630 de angajaţi faţă de 50.010 de angajaţi, cât avea în 2004, în momentul privatizării. Prezenta măsură este posibil să fie o "eventuală restructurare adiţională" programelor de restructurare.

În Capitală, 48 de societăţi au anunţat că vor disponibiliza 11.300 de locuri de muncă din care doar 2.300 sunt ocupate de bucureşteni, restul lucrătorilor urmând să se întoarcă în localitatea de reşedinţă pentru a putea primi indemnizaţia de şomaj. Dintre societăţile din Capitală amintim Total Confort, cu circa 355 de şomeri, Policolor şi Turbomecanica, cu câte 200 de şomeri, Lujerului cu 160 de şomeri, Romexpo şi Romstal cu câte 140 de disponibilizaţi, Electrica Serv cu 100 de persoane etc.

TĂVĂLUGUL DISPONIBILIZĂRILOR
Rândul şomerilor din Prahova va fi îngroşat, până în martie, cu încă 3.165 de persoane ce urmează a fi disponibilizate de la 23 de firme din judeţ. Dintre acestea, fac parte Casiro din Boldeşti Scăieni, firma de confecţii Smart SRL Ploieşti, Confind Câmpina etc. Centrala Electrică de Termoficare (CET) Arad va disponibiliza 10% din cei 936 de angajaţi. "Pe lista de disponibilizări sunt 91 de persoane, dintre care 29 au optat singuri pentru părăsirea societăţii, deoarece vor beneficia de la 7 până la 12 salarii compensatorii nete. Celelalte persoane disponibilizate sunt în prag de pensionare sau au abateri disciplinare grave", a declarat Cornel Secianschi, directorul CET Arad. Angajaţii care au intrat în regimul de disponibilizare vor mai lucra până la data de 22 aprilie, când vor începe procedurile de preaviz, iar în data de 21 mai va înceta contractul de muncă. Unitatea are conturile blocate din cauza unor datorii către furnizorul de cărbune, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), CFR Marfă şi furnizorul de gaz, în valoare de circa 60 de milioane de lei. O situaţie fericită s-a întâmplat în judeţul Olt, unde din totalul persoanelor ce urmau a fi disponibilizate luna aceasta, firmele au concediat mai puţin de jumătate. Astfel, din cei 3.000 de salariaţi anunţaţi au fost disponibilizaţi doar 1.300. Rata şomajului la nivel de ţară este de 4,4%, adică avem circa 405.000 şomeri, însă din cauza crizei e posibil ca la finele acestui an cifra să ajungă la 505.000, respectiv o rată de 5,5%, care estimăm că nu va fi depăşită, ne-a declarat Dumitru Pelican, preşedintele ANOFM. Rata şomajului de la noi din ţară este mult mai mică faţă de alte state europene unde aceasta ajunge la 8%, sau chiar 13%, în Spania. Pentru a face faţă plăţii ajutorului de şomaj către un număr cât mai mare de persoane este posibil ca procentul plătit de angajator către stat să ajungă la 1,5 faţă de 0,5, cât este în prezent, potrivit lui Pelican. Mai mult, acesta sfătuieşte şomerii să apeleze la reconversia profesională şi să se reorienteze către meseriile noi apărute pe piaţă. Pelican spune că piaţa forţei de muncă nu este blocată deoarece săptămânal, la nivel de ţară sunt 11.000- 12.000 de locuri de muncă vacante. Problema constă în meseriile solicitate, respectiv muncitorii calificaţi în instalaţii sanitare, lucrători în comerţ, cofetari, patiseri, mecanici, electricieni şi agricultori.


Criză globală

Criza economică mondială ar putea trimite în şomaj circa 51 milioane de persoane, anul acesta, "dacă situaţia continuă să se deterioreze", a avertizat Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Astfel, numărul şomerilor la nivel mondial va atinge 230 milioane, comparativ cu 190 milioane în 2008, potrivit celui mai pesimist scenariu al BIT. Cea mai mare parte a şomerilor, "peste 200 milioane de persoane", urmând să provină din ţările în curs de dezvoltare. Reprezentanţii instituţiei consideră că această criză economică "a ridicat nivelul de nelinişte" în ceea ce priveşte repercursiunile sociale ale globalizării.

×
Subiecte în articol: economic petrom persoane