x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spania: "Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiţi să cerem ajutor"

Spania: "Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiţi să cerem ajutor"

30 Apr 2010   •   00:00

Autorităţile spaniole ţin sub control situaţia financiară a ţării şi nu vor cere ajutor, aşa cum a făcut Grecia, a declarat Elena Salgado, ministrul Economiei, citată de Reuters.

"Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiţi să cerem ajutor", a afirmat Salgado.
Ea a anunţat că Guvernul menţine ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din Produsul Intern Brut până în 2013. În plus, ea a completat că politica financiară din 2011 va fi mai dură decât cea din acest an.

În 2009, Spania a avut un deficit de 11,4% din PIB. Lumea financiară este în aşteptarea unui acord pentru ajutorul acordat Greciei. La începutul acestei săptămâni, Grecia a cerut ajutor de urgenţă statelor din zona euro şi FMI.


ROUBINI: EURO AR PUTEA AJUNGE ISTORIE
Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza economică în 2006 (supranumit şi Dr. Doom), a spus săptămâna aceasta că situaţia Spaniei este mult mai gravă decât a Greciei şi că o salvare a Spaniei de la colaps s-ar face cu sume "de negândit".

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a redus, miercuri, calificativul Spaniei cu o treaptă, din cauza temerilor că eforturile autorităţilor de a diminua deficitul pot fi afectate de o perioadă prelungită de creştere economică lentă. Agenţia a retrogradat marţi ratingul Greciei la categoria "junk", coborând, de asemenea, calificativul Portugaliei.

Roubini a mai spus că turbulenţele financiare ar putea distruge euro. "În câteva zile s-ar putea să nu mai existe o zonă euro pentru a discuta de ea", a declarat el la un forum economic.


PARAZIŢII CAPITALISMULUI
Salgado a afirmat că Standard & Poor's a folosit estimări mai pesimiste decât cele utilizate de alţi analişti şi, în aceste condiţii, reducerea ratingului nu este justificată. În plus, oficialul a mai cerut ca deciziile referitoare la statele din zona euro confruntate cu atacuri speculative să fie luate mai rapid. Grecia a fost şi ea atacată masiv în ultimele luni. Cel mai important speculator este miliardarul George Soros. Acum două luni, autorităţile din SUA au cerut fondurilor care pariază împotriva euro să ţină registre cu operaţiunile făcute. Cererile au fost trimise fondurilor SAC Capital Advisors LP,  Greenlight Capital LLC (cunoscut pentru că a pariat împotriva Lehman Brothers), Brigade Capital Management LLC şi Soros Fund Management LLC. Mai mulţi reprezentanţi ai acestora au participat la o cină oferită de firma de brokeraj Monness, Crespi, Hardt & Co. Una dintre cele 23 de teme discutate atunci era un pariu că euro va scădea faţă de dolar, scria atunci Wall Street Journal.

Speculatorii folosesc în operaţiunile lor instrumente numite credit default swap (CDS). Acestea sunt, în esenţă, asigurări împotriva neplăţii datoriei. Dar speculatorii cumpără doar aceste instrumente financiare, fără a avea şi obligaţiunile respective împotriva cărora să se protejeze în caz de faliment.

×
Subiecte în articol: economic