x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul, din prost în mai prost

Statul, din prost în mai prost

18 Mar 2010   •   00:00
Statul, din prost în mai prost
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Eficienţa şi calitatea administraţiei din România au scăzut în ultimii doi ani de când s-a declanşat criza, ca urmare a măririi influenţei statului în economie prin numirile politice din deconcertate, consideră antreprenorii din România.



Aproape 65% dintre managerii români consideră că în 2009 s-a înregistrat un regres în administraţia centrală din ţara noastră (Guvern, ministere), în vreme ce 40,43% spun acelaşi lucru şi despre administraţia locală. În acelaşi timp, 44% consideră că nivelul managementului practicat în România a înregistrat un regres faţă de 2008, în vreme ce doar 17,4% consideră asta şi în cazul firmelor.

Datele au fost incluse în studiul "Starea de Sănătate a Managementului din România şi Ieşirea din Criză". Acesta a fost realizat pe un eşantion de 1.800 de manageri, iar autorii săi sunt profesorii universitari doctori Ovidiu Nicolescu, preşedinte al Societăţii Academice de management din România, Ion Verboncu şi Marius Profiroiu.

"Trebuie să existe două priorităţi în 2010: pe termen scurt trebuie făcute eforturi la toate nivelurile, deoarece există prea multă improvizaţie, prea mult amatorism la nivelurile de decizie din ţara noastră. România are nevoie de o strategie la nivel naţional, care să promoveze economia bazată pe cunoştinţe. Este şansa noastră de a recupera rămânerile în urmă faţă de Europa", a spus Ovidiu Nicolescu la lansarea cărţii.

MULTINAŢIONALELE, CELE MAI RAPIDE
Multinaţionalele s-au adaptat cel mai bine la criză în România, mai arată cercetarea. Circa 40% dintre respondenţi apreciază că s-a înregistrat o creştere a calităţii managementului în aceste companii.
Centralizarea datelor mai arată că, în România, criza a luat o amploare deosebită din cauza "şubrezelii" economiei, dar că ieşirea din criză este periclitată de contracararea deficitară atât la nivel de stat, cât şi la nivel de companii.

Astfel, 67,92% dintre manageri evaluează o capacitate redusă de a face faţă crizei şi 24,38%, o capacitate medie. În plus, statul a agravat criza prin instabilitate politică, fiscală, dar şi prin plata cu întârziere a datoriilor către firme şi prin politica de a se împrumuta la bănci, care a redus accesul companiilor la bani.

PIERDEM ATUURILE
"România începe să piardă din atuurile pe care le-a avut înainte de criză", a declarat şi Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei. Calificarea forţei de muncă este pusă în pericol de calitatea învăţământului. România pierde şi foarte mult timp până la realizarea lucrările publice.

Guvernul a modificat anul trecut legislaţia organismelor deconcentrate ale administraţiei locale. Patronatele, sindicatele şi opoziţia au calificat înlocuirile şefilor acestor instituţii drept o influenţă a politicului, care aduce membri de partid în funcţii-cheie. Foarte mulţi dintre cei destituiţi au recâştigat funcţiile în justiţie, alături de despăgubiri.

×
Subiecte în articol: economic statul management deficitar