x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sterling, penal

Sterling, penal

de Monica Iordache Apostol    |    08 Apr 2010   •   00:00
Sterling, penal
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Curtea de Conturi a trimis Parlamentului un raport în care arată că a constatat abateri de la legislaţie şi existenţa unor fapte penale în cazul contractului Sterling.



Deputaţii din Biroul Permanent al Camerei au avut ieri în mape documentul rezultat în urma controlului CC la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), privind modul de încheiere şi derulare a Acordului petrolier cu compania Sterling Resources Ltd, document clasificat iniţial ca secret de serviciu şi declasificat în urma unei decizii tot a instituţiei conduse de Nicolae Văcăroiu. Raportul, care recomandă Guvernului revizuirea contractului cu firma Sterling, a fost trimis spre soluţionare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CONTRACT SCHIMBAT PRIN ACTE ADIŢIONALE
Curtea de Conturi a verificat în perioada 07 septembrie 2009-05 februarie 2010 la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) modul de încheiere şi derulare a Contractului de explorare şi împărţire a producţiei (Contractul EPSA) şi transformarea acestuia în Acord petrolier, având ca obiect execuţia de operaţiuni petroliere în perimetrele Midia şi Pelican, din platoul continental al Mării Negre.

Curtea de Conturi a constatat că numeroasele contracte adiţionale semnate în acest timp au fost încheiate fără aprobarea Guvernului. În plus, de-a lungul timpului s-a modificat conţinutul contractului, trecându-se de la împărţirea producţiei între compania care exploata zona şi statul român la plata unei redevenţe din partea companiei către stat.

Printre consecinţele contractului, Curtea de Conturi a constatat extinderea suprafeţei supuse exploatării şi la suprafaţa aflată în dispută cu Ucraina, neplata către bugetul de stat a chiriei în sumă de 90.832 de dolari pentru folosirea perimetrelor Midia şi Pelican şi execuţia de operaţiuni petroliere fără avizele şi autorizaţiile legale. În plus, statul român nu a făcut nici un fel de controale în perioada 1993-2008 asupra activităţii de exploatare în perimetrele concesionate.

Curtea de Conturi a constatat, în urma controlului efectuat la ANRM, în baza documentelor puse la dispoziţie, "abateri de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale".

×
Subiecte în articol: economic